Tgrt Haber
16 Şubat 2021 10:46

Mutasyona uğrayan kedi korona virüsünün ölüm oranı yüksek

Eskişehir’de bazı kedilerde görünen Feline Enfeksiyoz Peritonit (FİP) hastalığı, mutasyona uğramasıyla ölümcül noktaya gelirken, uzmanlar evlerinde hayvan besleyen vatandaşları uyarıyor.

Mutasyona uğrayan kedi korona virüsünün ölüm oranı yüksek
kedi korona virüsü

Eskişehir’de son günlerde tırmanışta olan FİP hastalığı kediler açısından tehlike arz ediyor. Normalde kedilerin ayaktan atlatabildiği ya da veteriner desteğiyle kolayca geçirdiği hastalık, mutasyona uğramasıyla ölümcül hale geldi. Halk arasında 'kedi korona virüsü' olarak da bilinen vakadan korunmak, insanlardaki Covid-19 tedbirleriyle aynı. Konuyla ilgili konuşan Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi Veteriner Hekimi Melike Gümgümcü, hastalığın son günlerde kedilerde son derece ciddi hasarlar sonrası ölümle sonuçlandığını belirtti. Vakaların nasıl belirtiler gösterdiği ve nasıl bulaştığı noktasında önemli açıklamalarda bulunan Gümgümcü, çok kolay önlemlerle hastalığın eve taşınmasını önlenebileceğinin altını çizdi. 

“İnsana bulaşmaz”
Özellikle kedi besleyen insanların kafasındaki soru işaretlerini gideren Melike Gümgümcü, önemli noktalara değindi. Hastalığın sadece kediden kediye yoğun temasla bulaştığını belirten Veteriner Hekim Gümgümcü, kesinlikle insanlara bulaşmayacağının altını kalın bir şekilde çizdi ve “Bu hastalık insana bulaşmaz. Hatta bazı kedilere de bulaşmaz. Yoğun temas gerekiyor. Dediğim gibi salya ve dışkı ile bulaşır. Besledikleri diğer canlılar adına korkmalarını gerektirecek bir durum yok. Ama evdeki kedisini korumak adına sokakta besleme yapıldıktan sonra her zamanki dezenfektasyon kurallarına dikkat edilip, el ve üzerindeki kıyafetleri yıkarlarsa sorun çözülecektir. Birden bire zayıflayan ve karnı şişen ya da denge kaybı yaşayan kedi görürlerse mutlaka diğer kedilerden ayırılmalı.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...