Tgrt Haber
27 Kasım 2021 14:06

Avrupa'dan gelen vakalar ürkütücü: Nu varyantı jet hızıyla yayılıyor

Güney Afrika'da ortaya çıkan ve şimdiye kadar en ürkütücü varyant olduğu düşünülen Kovid-19’un Nu (Omicron) varyantı dünyada hızla yayılıyor. Dün Güney Afrika'dan Hollanda'ya giden son 2 uçaktan inen 600 yolcu karantinaya alındı. Yolcuların 61’inde Kovid-19 tespit edilirken bunların Nu (Omicron) varyantı olup olmadığı da araştırılıyor. Dün Belçika’da tespit edilen bir vakanın Güney Afrika’ya gitmemiş olması ise virüsün dünyaya çoktan yayıldığı yönündeki korkuları arttırdı.

Avrupa'dan gelen vakalar ürkütücü: Nu varyantı jet hızıyla yayılıyor
Nu (Omicron) varyantı,Seyahat kısıtlamaları

Dünya bir kez daha Koronavis kabusuyla karşı karşıya. Güney Afrika’da ortaya çıkan Kovid-19’un Nu (Omicron) varyantı hızla yayılıyor. Bilim insanları ve otoriteler tarafından en korkutucu varyant olarak nitelendirilen Nu (Omicron) varyantı ile ilgili dünyada önlemler arttırılıyor. İtalya, İngiltere, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İsrail, Türkiye, Hollanda, Rusya, ABD, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan, Mısır, Japonya, Avustralya, Yunanistan gibi pek çok ülke Afrika’ya seyahat kısıtlamaları getirdi. Bu kapsamda, Afrika’ya seyahat kısıtlaması getiren ve kısıtlamadan birkaç saat sonra Güney Afrika'dan Hollanda'ya inen son 2 uçaktaki 600 yolcu karantinaya alındı. Kovid-19 tespit edilen 61’ yolcuya Nu (Omicron) varyantı testi de yapıldı. Ayrıca dün Belçika’da Nu varyantı tespit edilen bir kişinin Güney Afrika’ya gitmemiş olması akıllarda pek çok soru işareti doğurdu. Yoksa Nu (Omicron) varyantı dünyaya çoktan yayıldı mı? 

POZİTİF 61 VAKAYI İNCELİYORUZ  

Hollanda Sağlık Otoritesi (GGD) yaptığı açıklamada, “Artık sonuçların 61'inin pozitif ve 531'inin negatif olduğunu biliyoruz. Pozitif test sonucu olan kişiler, Schiphol'de bir otelde karantinaya alındı. Pozitif test sonuçlarının, şimdi Omicron olarak adlandırılan yeni tür olup olmadığını olabildiğince hızlı  araştırıyoruz" dedi.  Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, halihazırda Hollanda'ya giden yolcuların varışta test ve karantinaya tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Avrupa'dan gelen vakalar ürkütücü: Nu varyantı jet hızıyla yayılıyor

GÖRDÜĞÜMÜZ EN KÖTÜ VARYANT 

Yeni varyantın 32 mutasyona sahip olması sebebiyle Delta’ya göre 2 kat daha güçlü ve bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor. Virüsteki değişimin spike proteininde olması sebebiyle yüzde 40 oranında aşıdan kaçabileceğinden endişe ediliyor. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı uzmanı, virüse ilişkin “Şimdiye kadar gördüğümüz en kötü varyanttır” değerlendirmesi yaptı. Bilimsel Danışma Grubu üyesi Prof. Neil Ferguson ise "B.1.1.529 varyantının bağışıklıktan kaçma potansiyeline sahip olabileceği endişesi var. Ayrıca bu varyantın Güney Afrika'daki vaka sayılarında hızlı bir artışa neden olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı. 

Avrupa'dan gelen vakalar ürkütücü: Nu varyantı jet hızıyla yayılıyor

ÜST ÜSTE SEYAHAT YASAKLARI GELDİ

Öte yandan Nu varyantı Afrika ülkelerinin dışında şimdiye kadar İsrail, Belçika ve Hong Kong'da da tespit edildi. Yüksek bulaş oranı bulunan Nu varyantı nedeniyle birçok ülke Afrika sınırlarını kapadı; İtalya, İngiltere, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İsrail, Türkiye, Hollanda, Rusya, ABD, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan, Mısır, Japonya, Yunanistan, Avustralya. ABD Başkan Joe Biden pandeminin küresel aşılar yapılana kadar sona ermeyeceğini söyledi.  İngiltere Sağlık ve Güvenlik Dairesi'nin (UKHSA) baş tıbbi danışmanı Dr. Susan Hopkins, varyantın ülkede olma olasılığının yüksek olduğunu kaydetti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...