Tgrt Haber
01 Eylül 2021 17:47

Okul çantasındaki tehlike: Çocukları kısır yapıyor

Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kalırken veliler de kırtasiye ve kıyafet hazırlıklarını yapıyor. Uzmanlar özellikle plastik suluk ve pipet gibi ürünlerde büyümeyi engelleyici ve kısırlık yapıcı kimyasallar konusunda uyarıda bulundu.

Okul çantasındaki tehlike: Çocukları kısır yapıyor
kırtasiye,okul,suluk

2021-2022 eğitim öğretim yılı başlamaya sayılı günler kaldı, öğrenciler ve veliler heyecanlı. Okul hazırlıklarını yapan veliler, çocukları için en iyi ve kaliteli kırtasiye ürünlerini almaya çalışıyor. Ancak akıllarda yine de soru işaretleri var. Alınan bu ürünler sağlıklı mı, çocuklarımızı tehdit ediyor mu? Ekoteks Laboratuvar Teknik Direktörü Sevim Razak, özellikle esnetilen plastik suluk ve pipetlerde kullanılan kimyasalların kanserojen olduğunu söyleyerek “Bu kimyasallar çocukların büyüme hormonlarını olumsuz etkiliyor ve ileride kısırlık yapabiliyor” uyarısında bulundu. 

ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR, KISIRLIK YAPIYOR

Ticaret Bakanlığının talimatıyla denetmenler tarafından piyasadan toplanan ürünleri test ettiklerini belirten Razak, “Okul kıyafetleri, beslenme kapları, çantalar, boyalar, kalemler, renkli silgiler test ediliyor. Bu ürünler plastikten yapıldığı için ürünleri esnetmek için bazı kimyasal kullanıyorlar. Bu kimyasallar endokrin yıkıcıdır, kanserojendir. Özellikle büyüme hormonlarını olumsuz etkilemekte ve kısırlık yapabilmektedir. Özellikle plastik eşyalarda ve pipetlerde bu sıkıntıyla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu. Razak, ürünlerde kurşun ve benzeri pek çok ağır metal ile karşılaştıklarını kaydederek çocukların eşyaları ağza götürme alışkanlıklarından dolayı bu kimyasalları vücutlarına alabildiklerini söyledi. Bu kimyasalların tükürük yoluyla karaciğer ve böbrek üstü bezlerde biriktiğini kaydeden Razak, “İleri yaşlarda toksin etki yapıyor” uyarasında bulundu. 

Okul çantasındaki tehlike: Çocukları kısır yapıyor

GÜZEL KOKULU SİLGİ ZEHİR OLABİLİR 

Velilere önerilerde bulunan Razak, “Özellikle markalı ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Üzerinde mutlak etiket olmalı. TSE onayı ve CE belgesi olmayan ürünleri almayınız. Merdiven altı yerlerden almasındalar. Özellikle silgiler başta olmak üzere kokulu olmamasına özen gösteriniz” diye konuştu. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...