Tgrt Haber
03 Ocak 2022 15:18

Enfeksiyon uzmanından Omicron uyarısı: Çocukları da hedefliyor

Omicron varyantının yayılması ile beraber Türkiye’de vaka sayıları yüksek seyrediyor. Peki Omicron çocuklar için risk mi? Aşı yaşının düşürülmesi gerekir mi? Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, TGRT Haber’de çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Enfeksiyon uzmanından Omicron uyarısı: Çocukları da hedefliyor
Omicron,Kornavirüs,çocuklarda Koronavirüs,Çocuk aşısı

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Koronavirüs’ün Omigron varyantının yayılmasıyla beraber vaka sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Türkiye’de günlük vaka sayısı 30 binin üzerinde seyrediyor. Peki Omicron ve artan vaka sayıları çocukları nasıl etkiliyor? Türkiye’de Koronavirüs aşısı 12 yaşa inmesine rağmen pek çok aile, çocuklarına aşı yaptırma konusunda tedirgin. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, TGRT Haber’de Türkiye’de gençlerde ve çocuklarda aşılanma oranlarını değerlendirerek çarpıcı tespitlerde bulundu. 

OMİGRON ÇOCUKLARI DA HEDEF ALIYOR 

Ertuğrul, 12 yaş üstüne aşı izni çıkmasına rağmen aşılanma oranlarının oldukça düşük olduğunu söyledi. Özellikle gençlerde bu oranın düşüklüğüne dikkat çeken Ertuğrul, bunun temel nedenini şöyle anlattı: “Ebeveynlerimiz çocuklar ve gençler aşılanmasalar bile Koronavirüs’ü hafif geçirebiliyorlar, ne gerek var aşıya, diye düşünüyorlar. Bu durum aşılanma oranını düşürüyor.” Ertuğrul, özellikle risk gurubu olan çocukların aşılanması gerektiğini kaydederek “Tip 1 diyabeti, doğumsal kalp hastalığı, bağışıklık yetmezliği olan çocukları korumamız gerekiyor” dedi.  Omigron varyantının çocuklar arasında yayıldığına dikkat çeken Ertuğrul, gelen bilimsel verilere göre Omigron’un çocuk yaş grubunda katlamalı artışlara neden olduğunu belirtti. 

Enfeksiyon uzmanından Omicron uyarısı: Çocukları da hedefliyor

AŞI YAŞI DÜŞÜRÜLMELİ 

Çocukların Koronavirüs’ü evdeki kişilere bulaştırabileceğini belirten Ertuğrul, bu durumun evdeki yaşlı veya kronik hastalığı olan aile üyelerini riske atabileceğini söyledi. Ertuğrul, toplumsal bağışıklık kazanılması açısından çocukların aşılanmalarının son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Özellikle risk gurubunun aşılanabilmesi için aşı yaşının düşürülmesi gerektiğini belirten Ertuğrul, şöyle devam etti: 
“Korona aşılarının çocuklar üzerinde ciddi bir yan etkisi yok. Çocukluk çağı aşılarına yakın yan etkileri var. Belki bazı çocuklarda alerjiye sebep olabilir. Ebeveynler Koronavirüs aşılarının uzun vadede olumsuz etkilerinden korkuyorlar.”   

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...