Tgrt Haber
05 Ocak 2022 12:30

Omicron için 8 bilimsel araştırmadan ortak sonuç

Güney Afrika'da ortaya çıkan Covid-19'un Omicron varyantına dair yapılan 8 araştırmadan tek bir sonuç çıktı. ABD'li immünolog Monica Gandhi, Omicron'un toplumsal bağışıklık sayesinde pandemiyi bastırabilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Omicron için 8 bilimsel araştırmadan ortak sonuç
omicron,koronavirüs,covid-19

Geçtiğimiz aylarda Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron varyantına dair farklı ülkelerde yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlar incelendi. Omicron, diğer mutasyonlara oranla, az şiddetli bir hastalık geçirilmesini sağlıyor. Omicron varyantının baskın olduğu dördüncü dalgası sırasında hastaneye başvuran hastaların, Delta varyantının baskın üçüncü dalga sırasında kabul edilen hastalara göre ciddi hastalığa sahip olma olasılığının yüzde 73 daha az olduğunu buldu. 

Cape Town Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Wendy Burgers, "Hastaneye yatışlar ve vakalar birbirinden ayrıldığına göre veriler oldukça sağlam" dedi.

Öte yandan Omicron'a dair eleştirilerin çoğu, varyantın birçoğu virüsün konakçı hücreleri istila etmesine yardımcı olmaktan sorumlu olan başak proteini üzerinde bulunan çok sayıda mutasyona sahip olmasından kaynaklanıyordu.

OMICRON DİĞER VARYANTLARA GÖRE DAHA AZ ÖLÜMCÜL

Verilere göre bu mutasyonlar, virüsün yalnızca aşı olmamış insanları enfekte etmesine değil, hem önceki enfeksiyonlardan hem de aşılardan gelen antikor tepkilerinden kaçmasına izin verdi. Fakat en merak edilen ilk savunma hatlarını geçtikten sonra Omicron'un nasıl ilerleyeceğiydi.

Omicron için 8 bilimsel araştırmadan ortak sonuç

Omicron'u diğer varyantlardan ayıran daha az öldürücü olması. Ayrıca Omicron'un akciğerleri enfekte etmek olasılığı düşük. Covid-19 enfeksiyonları tipik olarak burunda başlıyor ve boğaza yayıluyor. Hafif bir enfeksiyon, üst solunum yolundan daha fazla ilerlemez, ancak virüs akciğerlere ulaşırsa, genellikle daha şiddetli semptomlar ortaya çıkar.

AKCİĞERLERE İNMESİ NADİR

Fakat geçtiğimiz hafta beş ayrı çalışma, varyantın akciğerleri önceki varyantlar kadar kolay enfekte etmediğini gösterdi. Japon ve Amerikalı bilim insanlarının bir çalışmasında, Omicron ile enfekte hamster ve fareler önceki varyantlarla enfekte olanlardan çok daha az akciğer hasarı yaşadı, ölme olasılıkları da düştü.

Belçika'da yapılan bir başka araştırma, virüsün önceki yinelemelerinde özellikle şiddetli hastalık yaşadığı bilinen Suriye hamsterlarında da benzer sonuçlar buldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Burgers,  bu değişikliğin virüsün anatomisinin nasıl değiştiğiyle ilgili olduğunu açıkladı:

"Koronavirüs daha önce hücrelere girmek için iki farklı yol kullanıyordu ve şimdi başak proteinindeki tüm değişiklikler nedeniyle bu yollardan birini tercih ediyor. Akciğerlerden ziyade üst solunum yollarını enfekte ediyor gibi görünüyor."

Burgers, bunun daha az şiddetli enfeksiyon anlamına gelebileceğini, ancak virüsün daha kolay yayılabileceği üst solunum yollarında daha sık çoğaldığı için daha fazla bulaşıcılık anlamına gelebileceğini aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...