Tgrt Haber
28 Aralık 2021 16:08

Omicron için uzmandan hayati uyarı: Bilinenden çok daha tehlikeli

Omicron varyantı Türkiye’de de hızla yayılıyor. Henüz Avrupa ve ABD’deki kadar toplumu etkisi altına almasa da vaka sayılarında artış endişeleri artırıyor. Peki Omicron varyantı riskli ve tehlikeli mi? Maskeler Omicron’a karşı yeterince koruyor mu? Prof. Dr. İlhan Varank Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alparslan Tanoğlu’ndan kritik uyarılar geldi…

Omicron için uzmandan hayati uyarı: Bilinenden çok daha tehlikeli
Omicron varyantı,Koronavirüs,Omicron belirtileri

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’ün Omicron varyantı Türkiye’de de hızla yayılmaya devam ediyor. Türkiye’de yetkililer Omicron varyantının henüz korkulacak seviyede olmadığını söylese de vaka sayılarında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki Omicron sağlık sistemini ve sosyal hayatı tehdit eder mi? Bulaşıcılık oranının yüksek olması virüsü tehlikeli yapar mı? Hangi gruplar risk altında? Prof. Dr. İlhan Varank Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alparslan Tanoğlu, Omicron’a ilişkin merak edilenleri cevapladı. 

OMICRON’DA OLUMLU HAVA TERSİNE DÖNDÜ

Tanoğlu, Omicron varyantının hızlı bulaşması sebebiyle tehlike oluşturduğunu söyledi. Özellikle kalabalık illerin büyük risk oluşturduğunu kaydeden Tanoğlu, Avrupa’yı ve ABD’yi etkisi altına almış bir varyanta karşı önlemlerin alınması ve tüm olumsuzluklara karşı hazır olunması gerektiği konusunda uyardı. Dünyada Omicron ile enfekte olan kişilerin hastalığı çok ağır geçirmediğine dair bir kanı olduğunu belirten Tanoğlu, şöyle konuştu:

“Başlangıçta Omicron’a Kovid-19’un etkisini azaltacak varyant olarak bakılıyordu. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre virüsün akciğerlere çok kuvvetli tutulmadığı da ortaya çıkmıştı. Bunlar sevindirici gelişmelerdi. Ancak bu düşüncemizin önüne geçen ve bizleri endişelendiren virüsün hızla yayılmasıdır. Bu durumda yaşlı gruplar, akciğer, böbrek, kalp rahatsızlığı olanlar gruplar risk altındadır. Virüs yayıldıkça bu grupları daha fazla etkileyecek. Bu nedenle her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz.”

Omicron için uzmandan hayati uyarı: Bilinenden çok daha tehlikeli

HAVADA ASILI KALIYOR, ÇİFT MASKE TAKIN

Omicron karşısında özellikle aşısız olanların büyük bir risk altında olduğunun altını çizen Tanoğlu, hatırlatma dozu yaptıranların Omicron’u hafif geçirdiğine dikkat çekti. Tanoğlu, önemli olanın virüsün bulaştırıcılığının azaltılması olduğunu belirterek maskenin önemine dikkat çekti. Omicron varyantına karşı ancak N95 maskelerinin yeterli koruma sağladığına dair iddiaları Tanoğlu şöyle cevapladı: 
“Toplumda maske takmakta eksiklikler görüyoruz. Omicron havada asılı kalabiliyor. Bu yüzden maskesizseniz bulaşabilir. Eğer kalabalık ortamlarda bulunacaksanız çift maske takmanızı öneririz. Riskli ortamlarda çalışanlar N95 maskesi takabilir. Ancak herkese önermek çok gerçekçi ve doğru değil.” 

OMICRON’UN EN YAYGIN BELİRTİLERİ 

Tanoğlu, Omicron’un en yaygın semptomlarını şöyle açıkladı:

“Boğazda ağrı, yanma ile beraber kaşıntı hissi, öksürük, ateş, eklem ağrıları, tat ve koku almada bozulma.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...