Tgrt Haber
31 Aralık 2021 09:05

Omicron için umut veren araştırma: T hücrelerini aşmakta zorlanıyor

Covid-19'un Omicron varyantına ilişkin yapılan yeni araştırmadan umut veren bir sonuç çıktı. Bağışıklık sisteminin ikinci basamak savunmasının önemli parçası olan T hücrelerinin Omicron varyantını tanıma ve saldırmada etkili olduğu ortaya çıktı.

Omicron için umut veren araştırma: T hücrelerini aşmakta zorlanıyor
omicron,abd,covid19,koronavirüs

ABD'nin Yale Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapan medRxiv isimli kuruluşun araştırmasında, Omicron'un kapsamlı mutasyonlarına ve nötralize edici antikorlara karşı azaltılmış duyarlılığına rağmen 'aşı ya da doğal enfeksiyon tarafından harekete geçirilmiş T hücrelerinin, Covid-19'a karşı güçlü engel oluşturduğu' belirtildi.

Covid-19 aşısı olmuş veya hiç aşı yaptırmamış gönüllülerden alınan T hücrelerini Omicron virüsüne maruz bırakarak gözlemleyen bilim adamlarının hazırladıkları ön raporda, "Omicron'a karşı iyi korunmuş T hücresi bağışıklığının, şiddetli Kovid-19'dan korunmaya katkıda bulunması muhtemeldir." ifadesi yer aldı.

Omicron için umut veren araştırma: T hücrelerini aşmakta zorlanıyor

ENFEKSİYON RİSKİNİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜRÜYOR

Araştırmada ayrıca Covid-19'a karşı güçlendirici aşıların, bulaşma riski diğerlerine göre çok daha yüksek olan Omicron varyantına karşı enfeksiyon riskini ciddi oranda düşürdüğü belirtildi.

Yeni bulgu, Kovid-19'un Omicron varyantına yakalanan yakınlarıyla aynı evi paylaşan tam aşılıların Delta'ya göre 3 ila 4 kat daha fazla enfeksiyon kapma riski taşıdıklarını ancak takviye doz alanların bu riski oldukça azalttığını ortaya koydu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...