Tgrt Haber
13 Aralık 2021 11:14

İngiltere sonuçları yayınladı: Omicron varyantına karşı en etkili aşı belli oldu

İngiltere’de yapılan bir araştırma yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantına karşı en fazla etkili olan aşıyı belirledi. Araştırmaya göre, 3 doz Pfizer/Biontech aşısı Omicron’a karşı yüzde 75 koruma sağlıyor.

İngiltere sonuçları yayınladı: Omicron varyantına karşı en etkili aşı belli oldu
omicron,omicron varyantı,sağlık,covid 19,koronavirüs

Güney Afrika'da ortaya çıkan ve Türkiye’de de görülen yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yeni varyantı Omicron tüm dünyada hızla yayılıyor. Omicron hızla yayılırken bilim dünyası 'Omicron’a karşı en etkili aşı hangisi, Omicrona karşı hangi aşı ne kadar koruyor, Omicron’un en belirgin özellikleri hangisi?’ sorularına cevap bulabilmek için çalışıyor.

İngiltere’de yapılan bir çalışmadan milyonlarca insanın merak ettiği bu sorulara cevap geldi. Omicron varyantına karşı iki doz aşının etkisiz kalabileceği sonucuna ulaşılan araştırmaya göre 3. doz sonrası en fazla koruma sağlayan aşı belirlendi.

PFİZER/BİONTECH YÜZDE 75 KORUYOR

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı’nın (UKHSA) yaptığı analize göre, Omicron'dan kaynaklanan semptomatik bir enfeksiyona karşı iki doz Pfizer/Biontech yalnızca yüzde 30 ila 40 koruma sağlıyor. Bu oran analize göre, 3. doz Pfizer/Biontech aşısından sonra yüzde 75 seviyesine yükseliyor.

3. DOZ PFİZER/BİONTECH KORUMAYI ARTIRIYOR

6 ay önce yapılan bir doz Astrazeneca aşısının Omicron varyantının semptomatik bir enfeksiyonuna karşı etkinliği sıfıra yakın olduğunu belirten UKHSA’ya göre, eğer yapılan ilk 2 doz aşısı Astrazeneca ise güçlendirici aşısı olarak 1 doz Pfizer/Biontech aşısının uygulanması durumunda etkinlik oranı yüzde 70 seviyesine ulaşıyor.

UKHSA’nın açıkladığı verilere göre, İngiliz Astrazeneca'ya oranla ülkemizde de uygulanan Pfizer/Biontech aşısının daha iyi bir koruma sunduğu sonucuna ulaşılıyor. Önümüzdeki günlerde Johnson and Johnson ve Moderna aşılarının sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

OMİCRON VARYANTININ EN BELİRGİN SEMPTOMU

Omicron varyant'ındaki ana semptomun ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), yeni varyant Omicron’un ana semptomunun boğazda kaşıntı hissi ile birlikte kuru öksürük olduğunu belirledi. Söz konusu semptomun Omicron varyantı ile enfekte olan kişiyi belirlemekte kilit role sahip olduğunu belirten ABD'li araştırmacılar, vakaların yüzde 89'unda saptandığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 5’i İzmir’de, 1’i İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de de 6 Omicron vakasının tespit edildiğini duyurmuştu.

.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...