Tgrt Haber
28 Aralık 2021 15:40

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve acil uyarı verdiren koronavirüs etkilerini hala devam ettirirken mutasyona uğramasıyla birlikte yeni varyantlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Koronavirüsün mutasyona uğramasıyla meydana gelen son varyantlardan biri olan ‘Omicron’ ciddi septomlara neden oluyor. Şu ana kadar karşılaşılan varyantlar içerisinde en tehlikelisi olduğu bildirilen Omicron varyantının yeni belirtileri açıklandı. Peki korkutan Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir? İşte Omicron varyantının yeni oluşan semptomları da dahil tüm belirtileri…

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?
omicron,omicron varyantı,koronavirüs,DSÖ

Omicron varyantı, tüm dünyada tüm hızla yayılmaya devam ederken yeni belirtilerinin ortaya çıktığı belirlendi. İlk olarak Afrika ülkelerinde ortaya çıkan omicron varyantı hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor. Türkiye de dahil olmak üzere en az 100 ülkede tespit edilen koronavirüsün mutasyona uğramasıyla ortaya çıkan Omicron varyantının vakaları küresel olarak artış göstermeye devam ediyor. Şimdiye kadar çıkan virüslerin en tehlikelisi olduğu söylenen Omicron varyantı nedir? Omicron​ varyantının belirtileri, semptomları nelerdir? Omicron​ varyantının ölümcül tehlikesi var mıdır? Omicron​ varyantı hangi illerde görüldü? İşte detaylar…

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

İlk olarak Güney Afrika’da yayılmaya başlayan Omicron varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, B.1.1.529 olarak isimlendirildi. Nu olarak da bilinen yeni mutasyonunun adı, 'Omicron' olarak belirlendi. Bu mutasyonun diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında 'Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. Ön bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde' ifadelerine yer verdi.

Bilim adamları yeni oluşan Omicron virüsünün koronavirüs aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini bildirirken, bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıkladı.

Omicron varyantının şu ana kadar karşılaşılan en tehlikeli varyant olduğunu belirten bilim adamları erken teşhisi nedeniyle önlem alındığını ve engellenebileceğini bildirdi. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğradı” dedi.

OMİCRON VARYANTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

  • Omicron varyantı, korkutan yayılma hızı ve bulaşıcılık hızının yanı sıra semptomlarının çok ağır olmasıyla birlikte, İngiltere’deki bilim insanları, semptomların soğuk algınlığı semptomları ile eşleştiğini söyledi.
  • İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda, Omicron'un; öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi bilinen semptomlarının yanı sıra bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar, halk sağlığı yetkililerinden Omicron varyantı semptomlarının güncellenmesini istedi. İşte Omicron varyantının güncel tüm semptomları...
  • İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, korona virüsün mutasyona uğramasıyla meydana geldiği Omicron varyantının soğuk algınlığı semptomlarına sahip olduğunu ve parainfluenza virüsüne benzediğini gösterdi.
  • Bu bilgiler ışığında, şimdiye kadar Omicron’un, corona virüsün önceki versiyonlarına kıyasla az şiddetli semptomlara neden olduğu söyleniyor. Ancak çalışmalar neticesinde, Omicron varyantının neden olduğu yeni bir Covid-19 semptomu ortaya çıkardı: Şiddetli gece terlemeleri!

OMİCRON VARYANTININ EN YAYGIN SEMPTOMLARI NELERDİR?

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

  • Yeni çıkan gece terleme belirtilerinin yanı sıra bildirilen en yaygın semptomlar arasında; burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı da bildirildi.
  • IncellDx adlı bilim şirketinin yaptığı çalışma kapsamında, semptom bildirim uygulaması ZOE kullanılarak, Londra'daki teyit edilmiş Omicron vakaları analiz edildi. Ayrıca, kullanıcıların sadece yarısı klasik üç semptom (ateş, öksürük veya koku veya tat kaybı) bildirdi.
  • Bilimsel danışmanlardan oluşan bir komite de bu analiz desteklendi ve koku veya tat kaybının daha az bildirildiğini söylendi.
  • Araştırmaya öncülük eden Dr Bruce Patterson, önceki varyantlara kıyasla Omicron’da çok fazla tat ve koku kaybı görülmediğini belirterek, diğer corona virüs varyantlarında olduğu gibi, Omicron'dan etkilenen hastalarda da yorgunluğun mevcut olduğunu ekledi.
  • Öte yandan, Dr. Patterson, Omicron'un parainfluenza adı verilen bir soğuk algınlığı virüsüne benzediğini söyledi.

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

İngiltere'da yapılan yeni bir çalışma, corona virüsün Omicron varyantının soğuk algınlığı semptomlarına sahip olduğunu ve parainfluenza virüsüne benzediğini gösterdi.

Bununla birlikte, şimdiye kadar Omicron'un, corona virüsün önceki versiyonlarına kıyasla az şiddetli semptomlara neden olduğu düşünüldü. Ancak, çalışma, Omicron varyantının neden olduğu yeni bir Covid-19 semptomu ortaya çıkardı: şiddetli gece terlemeleri.

Omicron varyantı, dünya genelinde hızla yayılmaya devam ederken, İngiltere'deki bilim insanları, semptomların soğuk algınlığı semptomları ile eşleştiğini açıkladı. Ayrıca İngiliz hükümetini Covid-19 hastalığına ilişkin halk sağlığı politikası kapsamında daha fazla sayıda semptom eklemeye çağırdılar.

Diğer taraftan, bildirilen en yaygın semptomlar arasında gece terlemelerinin yanı sıra burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı da bildirildi.

Güney Afrika Doktorlar Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee yaptığı açıklamada Omicron varyantının diğer varyantlardan farklı olduğunu, semptomların olağandışı fakat hafif geçtiğini söyledi. Omicron varyantına yakalanan hastaların aşırı yorgunluk ve halsizlikleri olduğunu ifade eden Coetzee hastalarının hiçbiri koku ve tat alma hissini kaybetmedi ifadesinde bulundu. Coetzee, “Omicron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor.’’ dedi. Uzmanlar bu varyantın oldukça tehlikeli olduğunu ifade ederken öte yandan bu konuda halen aşı olmamış vatandaşları mutlaka aşılarını olmaları konusunda uyarıyor.

İlk tespit edilen Omricon (NU) varyantı belirtileri şu şekilde:

  • Öksürük
  • Kalp çarpıntısı
  • Yüksek ateş
  • Kas ağrıları
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik

100'DEN FAZLA ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

Omicron, ilk olarak 24 Kasım'da Güney Afrika'da tespit edildi. Güney Afrika'da görülmesinin ardından hızla yayılmaya devam eden omricon varyantı aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100'den fazla ülkede görüldü. Bunların yanı sıra  yeni varyantın aşılara ve ilaçlara daha dirençli hale gelmesine neden olan başak proteininde 37 mutasyona sahip.

DSÖ'DEN OMRİCON VARYANTI AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre Omricon varyantını yakından izlendiği belirtildi. Açıklamada, şimdiye kadar 100'ün altında dizi rapor edildiği vurgulanırken, "Erken analiz, bu varyantın daha fazla çalışma gerektirdiğini ve çok sayıda mutasyona sahip olduğunu göstermektedir" denildi.

OMRİCON VARYANTI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

DSÖ'nün, Omicron varyantının ne gibi bir etkisi olduğunu anlamanın birkaç hafta süreceğini belirttiği açıklamada, "Araştırmacılar, mutasyonlar ve bu varyantın ne kadar bulaşıcı veya öldürücü olduğu konusunda, potansiyel olarak ne anlama geldikleri, teşhis, tedavi ve aşıları nasıl etkileyecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyorlar. Varyantın bir ilgi varyantı veya endişe varyantı olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağı konusunda sizi bilgilendireceğiz ve ilgili bilgileri paylaşacağız. Ayrıca hükümetler için alabilecekleri önlemler konusunda daha fazla rehberlik paylaşacağız" ifadelerine yer verildi.

PROF. DR. UNUTMAZ: DELTA'DAN BERİ İLK DEFA BENİ ENDİŞELENDİRDİ

Omicron varyantına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, "Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi. Şu ana kadarki varyantların virüs için en ideal mutasyonlarını toplamış gibi. Güney Afrika’da hızla deltanın yerini alıyor, bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı, PCR'la da tespiti mümkün" dedi.

KORKUTAN OMRİCON VARYANTI 32 DEFA MUTASYONA UĞRADI

Omricon varyantının, çoğu aşının bağışıklık sistemini Covid'e karşı hazırlamak için kullandığı virüsün parçası olan spike proteininde 32 mutasyona sahip olduğu vurgulandı. İlk kez Botsvana'da görülen varyantla ilgili açıklama yapan Imperial College London'dan Virolog Dr. Tom Peacock, B.1.1.529 varyantının yüksek miktarda mutasyona uğradığını vurguladı ve bu mutasyonların endişelere yol açabileceğini kaydetti.

Yeni varyant nedeniyle endişeli olduklarını belirten Güney Afrika'daki virologlar, B.1.1.529 varyantının tespit edildiği Pretoria ve Johannesburg'u içeren Gauteng bölgesindeki vakalarda artış yaşandığını dile getirdi.

Cambridge Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji profesörü olan Ravi Gupta, laboratuvar çalışmasına göre, omricon varyantındaki mutasyonların enfektiviteyi artırdığını ve antikor tanımayı azalttığını söyleyen Gupta, "Mevcut mutasyonlara dayanarak kesinlikle önemli bir endişe gibi görünüyor; ancak, virüsün bilinmeyen önemli bir özelliği bulaşıcılığıdır" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: OMİCRON'UN HASTA ETME GÜCÜNDE OLUMSUZ BİR RAPOR YOK

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, omricon varyantının Türkiye’de görülmesinin üzerine bilim kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Bilim Kurulumuz Omicron varyantının ülkemizdeki olası etkilerini değerlendirmiştir. Yeni varyant, virüsün daha kolay bulaşır hale gelmesine sebep olmuştur. Kolay bulaşmasının yanında hasta etme gücünde belirlenmiş olumsuz bir durum rapor edilmemiştir. Bu açıdan omicron varyantı için tedirgin edici bir durum söz konusu değildir." dedi.

OMİCRON HANGİ İLLERDE VAR?

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri, semptomları nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

Omicron varyantının Türkiye’de de görüldüğünü bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantı ile ilgili açıklamada bulundu. Buna göre; 1 Aralık'tan itibaren gen sekanslaması yapılarak sisteme girilen örnek sayısının 3 bin 344 olduğu aktarılan açıklamada, "Bunların 3 bin 73'ü Delta, 42'si Omicron varyantıdır.

Omicron varyantının görüldüğü iller; İstanbul (30), İzmir (6), Şırnak (1), Diyarbakır (1), Kütahya (2), Isparta'dır (2). Varyantlar konusundaki gerçek ve güncel verilere GISAID sisteminden 'https://www.gisaid.org' adresinden ulaşılabilmektedir" ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...