Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Kasım 2021 06:07

Omicron ve Delta varyantı arasındaki fark: Her kırmızı nokta ayrı bir mutasyon

İtalyan bilim adamları, Omicron ile Delta varyantı arasındaki farkları gösteren bir tablo ortaya çıkardı. Delta’da spike proteininde mutasyon görülürken yeni varyant Omicron’da ise 43 mutasyon görüldü

Omicron ve Delta varyantı arasındaki fark: Her kırmızı nokta ayrı bir mutasyon
omicron,delta,sağlık,covid 19,koronavirüs

Süper Varyant Omicron, Afrika dâhil 8 ülkede görüldü. Türkiye, G. Afrika'dan 71 vatandaşını getirdi. 'Kara Kıta'daki yabancılar da vatanlarına dönmek için yarışıyor. Birçok devlet kısıtlama kararı aldı; Omicron'un görüldüğü ülkelere kapılar tamamen kapandı. Dünya, yeni varyantın doğum yeri Afrika'daki vatandaşlarını tahliye etmek için yarışırken İtalyan bilim adamları, Omicron ile Delta varyantı arasındaki farkları gösteren bir tablo ortaya çıkardı.

Omicron’da, insan hücrelerine bağlanan ve giriş kazanmasına izin veren kısmı olan spike proteininde 43 mutasyon görüldü. Delta’da ise bu sayı 18 olarak belirtildi. Çizimde, mutasyonların sıcak noktaları kırmızı ile vurgulandı.

OMICRON DELTA'DAN DAHA MI TEHLİKELİ?

Bilim adamları, bu kadar çok mutasyon geçiren Omicron’un önceki Covid-19 varyantlarına kıyasla daha tehlikeli olup olmadığına ilişkin “Bunu söylemek için henüz erken” değerlendirmesinde bulundu.

Omicron ve Delta varyantı arasındaki fark: Her kırmızı nokta ayrı bir mutasyon

Omicron ve Delta arasındaki fark resmedildi

Öte yandan, DSÖ’nün yeni varyantı Omicron diye adlandırması tartışma konusu oldu. Varyantları Yunan alfabesine göre isimlendiren DSÖ’nün sıradaki “Nu” ve “Xi” harflerini atlamasına tepki gösteren ABD’li Senatör Ted Cruz “DSÖ, mutasyonu Çin lideri Xi Jinping ile ilişkilendirmekten kaçınmak için Xi’yi atladı. DSÖ Xi’den bu kadar korkmasın” dedi. DSÖ sözcülerinden Dr. Margaret Harris ise “Nu ile Xi yaygın kullanılan biri isim, kafa karışıklığı olmaması için Omicron’u seçtik” şeklinde konuştu.

OMICRON'UN BELİRTİLERİ NELER?

Covid-19'un Omicron varyantının semptomları açıklandı. Ateş, öksürük ve kas ağrısı ilk belirtiler olarak duyuruldu. Hastalıkta tat ve koku kaybı ise yaşanmıyor.

Semptomlarının sağlıklı hastalarda "sıra dışı ama hafif" olduğu belirtildi. Ancak, uzmanlar varyantın yaşlılarda ve aşılanmamış kişilerde ciddi problemlere neden olabileceği konusunda uyarıyor. Semptomlar normal hastalığa göre daha farklı ve hafif. Enfekte olanlardan hiçbiri koku veya tat alma duyusunu kaybetmiyor.

ATEŞ, ÖKSÜRÜK VE KAS AĞRISI

Hastalığa yakalananlarda birkaç gün boyunca kas ağrısı, hafif öksürük ve ateş görülüyor. Diyabet veya kalp hastalığı gibi önceden sağlık problemleri olan yaşlı veya aşılanmamış hastalar çok daha fazla etkileniyor

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...