Tgrt Haber
15 Aralık 2021 06:44

Dünya sert tedbirler alıyor: Omicron'dan korkan aşıya koşuyor

Dünya, kaldırdığı tedbirleri Omicron varyantına karşı tekrar devreye sokuyor. Norveç, alkol satışını yasakladı. Kaliforniya'da maske şartı geldi. Belçika, aşısıza kısıtlama uyguluyor. DSÖ, yeni varyantın yayılma hızının Delta’yı geçebileceğini açıkladı. İlk ölümün görüldüğü ve vakaların sürekli arttığı İngiltere’ye karşı birçok ülke seyahat yasağı getirdi.

Dünya sert tedbirler alıyor: Omicron'dan korkan aşıya koşuyor
covid 19,koronavirüs,omicron varyantı,sağlık,dünya

Koronavirüsün yeni varyantı Omicron, hızlı şekilde yayılmaya devam ediyor. Vakaların en fazla görüldüğü ülkelerden olan İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, vatandaşları aşı olmaya çağırdı. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, 48 saat içerisinde başkent Londra’da Omicron’un baskın mutasyon olmasının beklendiğini ifade etti. Salgının hızla ilerlemesi sebebiyle ülke genelinde aşı kuyrukları oluştu. Vatandaşlar aşı merkezlerine akın etti. Ülkede evden çalışma uygulaması başlıyor. Maske takmak zorunlu hâle getirildi. Fransa ise ilk can kaybının yaşandığı ve Omicron’un hızla yayıldığı İngiltere’den gelen yolcular için denetimleri sıklaştıracağını açıkladı.

DELTA’YI GEÇEBİLİR

Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantının Delta’nın yayılma hızını geçebileceğini açıkladı. DSÖ, seyahat kısıtlaması uygulayacak ülkelerin acele etmemesini isterken Türkiye, ABD, Japonya, İsrail ve diğer bazı ülkeler yayılmayı engellemek için seyahat kısıtlamaları getirdi.

27 ASKER KOVULDU

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, vakalardaki artış sebebiyle kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu yeniden başladı. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın aşı talimatına uymadıkları için ABD Hava Kuvvetlerinden 27 asker ordudan atıldı.

ALKOL SATIŞI YASAK

Norveç hükûmeti, yeni varyant sebebiyle 4 hafta süreyle sert tedbirler uygulayacak. Restoran ve eğlence mekânlarında alkol satışı durdurulacak. Evden çalışma teşvik edilecek.

AŞISIZLAR KISITLANSIN

Belçika’da halkın çoğunluğu koronavirüs ve Omicron varyantına karşı aşılanmayan kişilere kısıtlama getirilmesini istedi. Aşı kartı olmayanların kapalı alanlara alınmaması için çağrıda bulundu. Kanadalıları aşı olmaya çağıran Başbakan Justin Trudeau ise “Herkesin çift aşı yaptırması çok önemli. Lütfen destekleyici aşılar için de randevunuzu alın. 5 ile 11 yaş arasındaki çocuklarını aşıya götürün” dedi.

KUYRUK OLUŞTU SİSTEM KİLİTLENDİ

Omicron vakalarının sürekli arttığı İngiltere’de aşının hatırlatıcı doz randevuları tüm yetişkinlere açıldı. Londra’nın merkezindeki St Thomas Hastanesinin önünde uzun aşı kuyrukları oluştu. Ayrıca aşı randevularının alındığı internet sitesi çöktü.

Dünya sert tedbirler alıyor: Omicron'dan korkan aşıya koşuyor

OMİCRON, DELTA’DAN 6 KAT DAHA BULAŞICI

Dünyada Güney Afrika’da ortaya çıkan Covid-19 virüsünün Omicron varyantının her geçen gün yayılması artarken Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’de de 6 kişide tespit edildiği açıkladı. Bu varyantın Delta varyantına göre 6 kat daha hızlı bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. Omicron varyantına karşı Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doktor Halis Yerlikaya, hatırlatma aşılarının yapılması, aşı yapmayanların mutlaka aşı olması ve geri kalmış ülkelere yönelik aşılamanın yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Yerlikaya “Pandemiyi bütün dünyada kontrol altına alamazsak farklı bölgelerde ortaya çıkacak toplum içerisindeki yayılımdan kaynaklı yeni varyantlarla toplumun tekrar hastalanma ihtimali var. Tek çare aşı” dedi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...