Tgrt Haber
06 Aralık 2021 09:53

Omicron'u tespit eden doktordan 'olağandışı semptom' açıklaması

Dünyayı alarma geçiren Omicron'u tespit eden doktor, virüsün 'olağan dışı' semptomunu ve Delta ve diğer varyantlarla benzerliklerini ve farklılıklarını açıkladı.

Omicron'u tespit eden doktordan 'olağandışı semptom' açıklaması
Omicron varyantı,Nu varyantı,Omicron semptomları

Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsle ve varyantları ile mücadele ediyor. Bilim dünyası Omicron'u anlamak için zamana karşı adeta yarışıyor. Virüsü ilk tespit eden doktor, diğer varyantların belirtilerinin dışında yeni 'olağan dışı' semptomu açıkladı. Ancak bilim insanlarının Omicron hakkında hâlâ bilmediği çok şey bulunuyor. 32 mutasyona sahip olan Omicron, bulaşıcı olabileceği ve aşıların buna karşı daha az etkili olabileceği endişelerini arttıran mutasyonlar içeriyor. 

İŞTE OLAĞAN DIŞI SEMPTOMU 

Omicron'u ilk fark eden kişi olan Güney Afrika Tabipler Birliği başkanı olan Dr Angelique Coetzee oldu. Konuya ilişkin bilgi veren Coetzee,  Omicron vakalarında Delta varyantı ile enfekte olan Kovid-19 hastalarında gördüklerinden biraz farklı olan 'olağandışı semptomlar' ile karşılaştıklarını belirtti. 
BBC'den Andrew Marr'a konuşan Coetzee, diğer enfeksiyonlardan ayırt edici semptomun boğazda kaşıntı hissi olduğunu açıkladı ve Omicron pozitif bir erkek hastada bu durum ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. “Hasta boğaz ağrısından değil boğazda kaşıntı hissinden mustaripti” diyen Coetzee, geçtiğimiz günlerde Omicron'un ana semptomlarını açıklamıştı.

Omicron'u tespit eden doktordan 'olağandışı semptom' açıklaması

BAŞLICA SEMPTOMLARI 

Omicron bulaşan hastaların daha önceki varyantlara yakalananlardan farklı semptomlara sahip olduğunun altını çizen Coetzee, tedavi ettiği hastalara dayanarak başlıca semptomların yorgunluk, vücut ağrıları ve baş ağrısı olduğunun altını çizdi. “Semptomları daha önce tedavi ettiklerimden çok farklı ve çok hafifti' diyen Coetzee, hastaların yaklaşık yarısının aşısız olduğuna dikkat çekti.  Coetzee, Wuhan ve Delta'da görülenin aksine bu varyant ile enfekte olanlardan hiçbirinin koku veya tat alma duyusunu kaybetmediğini belirtti.

Omicron'u tespit eden doktordan 'olağandışı semptom' açıklaması

EN ÇOK GÖRÜLEN YAŞ GRUBU 

Coetzee, ayrıca Omicron'a yakalanan kişilerde Delta varyantının aksine oksijen seviyelerinde büyük bir düşüş olmadığını kaydetti. Hafif bir öksürüğün olabileceğinin altını çizen Coetzee, önceki dalgalarda olduğu gibi Omicron'da da önce gençlerin hastalandığını söyledi. Coetzee, varyantın 40 veya daha genç olan insanları etkilediğini kaydetti. Güney Afrika sağlık bakanı Dr Joe Phaahla, aşı oranları nispeten düşük olduğu için gençlerin Omicron'dan en çok etkilenen grup olduğunu belirtti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...