Tgrt Haber
01 Şubat 2022 11:31

Omicron’un alt varyantı BA.2 orijinal versiyondan çok daha bulaşıcı

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi ve Serum Enstitüsü Omicron'un BA.2 alt varyantının, BA.1 olarak bilinen orijinal versiyondan yüzde 34 daha fazla bulaşıcı olduğunu belirtti.

Omicron’un alt varyantı BA.2 orijinal versiyondan çok daha bulaşıcı
omicron,varyant,koronavirüs,covid-19

Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre, Omicron'un BA.2 adlı alt varyantının, aşıların bağışıklık korumasından kaçınmada orijinal versiyondan daha iyi ve daha bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. İlk kez aralık ayının başlarında tespit edilen alt varyant, Danimarka başta olmak üzere Hindistan, Güney Afrika, Almanya ve İngiltere olmak üzere hızla yayıldı.

Bilim insanları, Omicron'un orijinal versiyonu için vakaların yüzde 29'una kıyasla, BA.2'nin ilk enfeksiyondan sonraki 7 gün içinde vakaların yüzde 39'unda aynı hanenin üyeleri arasında yayıldığını buldu. Bu durum BA.2'nin BA.1 olarak bilinen orijinal versiyondan yüzde 34 daha fazla bulaşıcı olduğunu ortaya çıkardı. 

BAĞIŞIKLIKTAN KAÇINMA ÖZELLİKLERİNE SAHİP

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi ve Serum Enstitüsü'nün çalışmasında BA.2'nin BA.1'den ''önemli ölçüde daha bulaşıcı'' olduğu ve ayrıca koruyucu etkiyi daha da azaltan ''bağışıklıktan kaçınma özelliklerine sahip olduğu'' sonucu çıktı.

Omicron’un alt varyantı BA.2 orijinal versiyondan çok daha bulaşıcı

Omicron dalgasının azalmasının, beklenenden daha uzun süreceği endişeleri de arttı. Kopenhag Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü ve çalışmanın yazarlarından biri olan Laust Mortenson, “BA.1 ile mücadele eden her ülke şimdi yeni bir BA.2 dalgasıyla karşı karşıya kalabilir” dedi.

AŞI DOZLARI ARASINDA FARK VAR

Danimarka'daki araştırmacılar, 8 bin 541 hanehalkı enfeksiyonunun aralık sonu ile ccak başı arasında yayılmasını izledi. Aşılanmamış kişilerin BA.1'e kıyasla hane içinde BA.2'den enfeksiyona iki kat daha duyarlı olduğunu buldu. Çift doz aşılı insanlar, orijinal versiyona kıyasla 2,5 kat daha fazla enfeksiyon riski altındaydı ve üç kez aşılanmış kişilerin enfekte olma olasılığı üç kat daha fazlaydı. 

Ancak, çalışmanın yazarları, “BA.2’nin aşılı kişilerdeki enfeksiyonun bulaşıcılığı artırmadığını” vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...