Tgrt Haber
12 Ocak 2022 11:16

Omicron varyantıyla ilgili çarpıcı araştırma: Hızla yayılmasının nedeni belli oldu

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantının ortaya çıktığı Güney Afrika Cumhuriyeti’nde varyantla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar, Omicron’un diğer varyantlara oranla çok daha yüksek "asemptomatik taşıyıcı" oranına sahip olduğunu gösterdi.

Omicron varyantıyla ilgili çarpıcı araştırma: Hızla yayılmasının nedeni belli oldu
omicron,,covid 19,,koronavirüs,,semptom,

Güney Afrika'da Omicron’un hızla bulaşması ve yayılmasıyla ilgili iki klinik deneyden önemli bulgular elde edildi. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre, Omicron taşıyıcılarında hastalığın yüksek oranda semptom göstermeden ilerlediği ortaya çıktı.

OMICRON’UN HIZLA YAYILMA NEDENİ

Araştırmaya göre, beta ve delta varyantları salgını sırasında yüzde 2,6 olan asemptomatik taşıma oranı Omicron varyantı döneminde yüzde 16’ya yükseldi. Bu durum araştırmacılar tarafından Omicron varyantının dünya çapında hızla yayılmasının nedenlerinden birisi olarak görülüyor.

Ön çalışma bulgularının Omicron’un nasıl yayıldığına verilere katkıda bulunduğunu belirten Cape Town Üniversitesi Desmond Tutu HIV Merkezi Direktörü Prof. Linda-Gail Bekker, "Ön çalışma asemptomatik bulaşma miktarı hakkında önemli ipuçları sağlıyor" dedi.

OMICRON VARYANTI NEDİR?

Omicron varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, B.1.1.529 olarak isimlendirildi. Nu olarak da bilinen yeni mutasyonunun adı, 'Omicron' olarak belirlendi.

Omicron’un diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirten DSÖ, bu varyantta bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyon olduğu açıklamıştı. DSÖ, ayrıca Omicron’un bulaşma riskinin daha yüksek olduğunu belirtmişti.

OMICRON'UN BELİRTİLERİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve acil uyarı verdiren koronavirüs etkilerini hala devam ettirirken mutasyona uğramasıyla birlikte yeni varyantlarla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Koronavirüsün mutasyona uğramasıyla meydana gelen son varyantlardan biri olan ‘Omicron’ ciddi septomlara neden oluyor. Omicron varyantının yeni belirtileri açıklandı.

İngiltere’deki bilim insanları, Omicron varyantının semptomların soğuk algınlığı semptomları ile eşleştiğini söyledi. Yapılan araştırmaya göre, ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi bilinen semptomlarının yanı sıra soğuk algınlığı semptomlarına sahip olduğunu ve parainfluenza virüsüne benzediğini gösterdi. Şimdiye kadar elde edilen bilgiler ışığında Omicron’un, koronavirüsün diğer varyantlara kıyasla az şiddetli semptomlara neden olduğu söyleniyor. Ancak çalışmalar sonucunda, Omicron’un neden olduğu yeni bir Covid-19 semptomu ortaya çıkardı: Şiddetli gece terlemeleri…Yeni çıkan gece terleme belirtilerinin yanı sıra Omicron ile ilgili bildirilen en yaygın semptomlar arasında; burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı da bildirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...