Tgrt Haber
09 Şubat 2022 06:32

Felçlileri yürütecek tedavi: İnsan omuriliği implantı geliştirildi

İsrailli bilim insanları, felçli farelere omurilik implantı yerleştirerek yürümelerini sağladı. Yapılacak klinik deneylerden sonra felçli insanların da iyileşebileceği tahmin ediliyor

Fareler üzerinde yapılan deneylerde yüzde 80 başarı kaydedildi ve felçli fareler yürümeye başladı.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde yüzde 80 başarı kaydedildi ve felçli fareler yürümeye başladı.

Bilim adamları bir ilke imza attı. Dünyada ilk defa insan omuriliği implantı geliştirildi. 3D implantlar, insan hücreleri kullanılarak yapıldı. Laboratuvarda fareler üzerinde yapılan deneylerde yüzde 80 başarı kaydedildi ve felçli fareler yürümeye başladı.

Teknoloji hastanın göbek yağı dokusundan küçük bir biyopsi almaya dayanıyor. Bu yöntemde, hastadan alınan dokular insan embriyolarındaki omurilik gelişimine benzeyen bir süreçle çalışan bir omurilik implantına dönüştürülüyor.

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ İMPLANTLAR YOLDA

Araştırmacılar, önümüzdeki birkaç yıl içinde yaralı dokuyu onarmak için kişiselleştirilmiş implantlar oluşturabilmeyi planlıyor. Üstelik vücut tarafından reddedilme riski de olmayacak. İnsanlar üzerinde de klinik deneylere başlamaya hazırlanan bilim adamları, tasarlanmış dokuların önümüzdeki senelerde felçli kişilere nakledilmesini ve onların ayağa kalkarak yürüyebilmelerini sağlamayı hedefliyor.

Araştırmaya İsrail’de profesör olan Tal Dvir liderlik ediyor. Prof. Dvir “Felçli olan bir hayvanda, insan dokularından yapılmış bir implantla iyileşme görülen dünyadaki ilk örnek olan bu yöntem, insanlarda felç tedavisi konusunda en uygun modeldir” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Serdar22 Haziran 2023 00:54

Nerde olabiliriz peki

Sonraki Haber Yükleniyor...