Tgrt Haber
21 Ağustos 2022 17:12 - Güncelleme : 21 Ağustos 2022 17:16

Önce corona ve maymun çiçeği, şimdi de domates gribi çıktı

Dünya, salgınla boğuşmaya devam ederken bunlara bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar, bu kez de domates gribi için uyarıda bulundu.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Sözcü
Önce corona ve maymun çiçeği, şimdi de domates gribi çıktı
,salgın

Koronavirüs, son birkaç yıldır hayatı felç etti. Hem sağlık hem de diğer açılardan zarar veren salgın, dünyanın dengesini bozdu. Koronavirüsün bilançosu ağır sonuçlanırken, buna daha sonradan maymun çiçeği de eklendi.

Dünya genelinde yeni bir salgının başlangıcı olarak duyurulan maymun çiçeği, bıraktığı hasarlarla herkesi ürkütüyor. Halen günümüzde hızla yayılan hastalık için de çözüm bulunmuş sayılmaz. Dünya salgınlarla boğuşurken şimdi de domates gribi çıktı.

SALGINLARA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Halihazırda koronavirüs ve maymun çiçeğiyle mücadele sürerken, araştırmacılar yeni bir hastalık konusunda daha uyarıda bulundu. 5 yaş ve altı 82'den fazla çocuğun cildinde kırmızı kabarcıklar görülürken, bunun yanı sıra ateş, yorgunluk, kusma ve ishal şikayetleri olan domates gribi salgını çıktı.

Önce corona ve maymun çiçeği, şimdi de domates gribi çıktı

ÇOCUKLARDA GÖRÜLDÜ

Adını, enfekte kişilerin cildinde görünen kırmızı kabarcıklardan alan “domates gribi” ateş, yorgunluk ve vücut ağrıları gibi Covid’e benzer belirtiler gösterse de iki hastalık da birbirinden bağımsız. Ayrıca domates gribinin diğer semptomları arasında kusma, ishal ve döküntü de bulunuyor.

Lancet Solunum Tıbbı Dergisi’nden yeni bir araştırmaya göre, domates gribi ilk olarak bu yıl 6 Mayıs’ta Hindistan’ın Kerala şehrinde tespit edildi.

26 Temmuz itibarıyla da yerel devlet hastanelerine bildirilen beş yaş ve altındaki çocuklardan oluşan 82’den fazla enfeksiyon vakası oldu. 10 yaşına kadar 26 çocuğun da enfekte olduğundan şüpheleniliyor.

Önce corona ve maymun çiçeği, şimdi de domates gribi çıktı

Araştırma raporunda şunlar belirtiliyor: “Nadir görülen viral enfeksiyonun endemik bir durumda ve yaşamı tehdit edici olmadığı düşünülüyor; ancak, COVID-19 pandemisinin korkunç deneyimi nedeniyle, daha fazla olası salgın önlemek son derece önemli.”

Şimdiye kadar enfeksiyonlar Kerala, Tamilnadu ve Odisha bölgelerinde kontrol altına alındı.

YETİŞKİNLERDE DAHA TEHLİKELİ OLABİLİR

Öte yandan hastalık, bu aşamada sadece çocukları etkilemiş gibi görünüyor. Ancak Kerala Sağlık Departmanı bulaşıcı virüsün yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler alıyor.

Aktarılan raporda çocukların yeni hastalığa yakalanmasının daha olası olduğu belirtilirken hastalığın yetişkinlere geçmesi halinde daha tehlikeli olabileceği üzerinde duruluyor.

Konuya ilişkin Dr. Subhash Chandra India Today’e şunları söyledi: “Ölümcül bir hastalık değil, ancak bulaşıcı ve kişiden kişiye yayılabilir. Enfeksiyonun nasıl yayıldığı hâlâ araştırılıyor. Domates gribi geliştiren hastalar, diğer viral hastalıklarda önerildiği gibi bol sıvı içmeli ve yatakta istirahat etmeli”

Kaynak: Sözcü
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...