Tgrt Haber
08 Haziran 2022 17:29 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 18:16

Korona'ya çareye bulan Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısı için ilk sonuçları açıkladı: Umut var

Koronavirüs salgını tüm dünyayı pençesine alırken Pfizer’ın ürettiği aşılar insanlığı kurtardı. BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin kanseri yenecek aşıyı bularak bir kez daha tüm dünyaya umut aşıladı. 

Korona'ya çareye bulan Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısı için ilk sonuçları açıkladı: Umut var
Kanser,Kanser aşısı,Pfizer,mRNA

Dünya bir kez daha Özlem Türeci ve Uğur Şahin’i konuşuyor. Koronavirüs aşısını bularak tüm dünyayı virüsün pençesinden kurtaran Pfizer’ın kurucusu Özlem Türeci ve Uğur Şahin, benzer teknolojiyi kullanarak bu kez kanser aşısını buldu.  Pfizer, uzun vadeli bağışıklık tepkisini artırabilecek kişiselleştirilmiş bir Pankreas Kanseri tedavisi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Pfizer/BioNTech'in Covid aşısının arkasındaki mucitler, pankreas kanserinin geri dönmesini durdurmak için Covid-19 aşısındaki aynı teknolojiyi kullandılar.

Her hasta için özel olarak hazırlanan aşı, bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutması için kullanılacak. Pfizer-BioNTech Covid-19 aşısının arkasındaki isimler Özlem Türeci ve Uğur Şahin, pankreas kanseri hastaları için geliştirdikleri aşı hakkında konuşmak üzere New York'taki doktorlarla bir araya geldi. Türünün ilk örneği olan klinik çalışmasının I. aşama sonuçları, bu hafta sonu Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık konferansında sunuldu.

mRNA TEKONOLİSİ KULLANILDI

Pankreas kanseri genellikle bu tür ölümcül tümörler için çok belirleyici olmasından dolayı diğer tedavisi zor kanserlere de ışık olacak.  Araştırmacılar, bu son teknolojiyle üretilen aşının diğer kanserlerde kullanılmasının önünün de açık olduğunu söylüyor.

New York'taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran aşıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma yeteneği var gibi görünüyor. Bu yüzden çok heyecanlıyız ve erken sonuçlar bir bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi gösteriyor."

18 AY SONRA KANSERDEN KURTARIYOR

Pankreas hastalarının yaklaşık yüzde 20'si ameliyat için uygun olmakla beraber sadece küçük bir grup hayatta kalmayı başarıyor. Araştırmacılar, bu hastaların tümörlerini analiz ederek, çok sayıda bağışıklık hücrelerine, özellikle de vücudu enfeksiyondan koruyan ve kanserle savaşmaya yardımcı olan T hücrelerine sahip olduklarını keşfettiler. 

Korona'ya çareye bulan Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kanser aşısı için ilk sonuçları açıkladı: Umut var

Tüm pankreas kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan pankreas duktal adenokarsinomlu (PDAC) yirmi hasta, deneme için kullanıldı. Bu hastalar kanseri çıkarmak için ameliyat edildi. 72 saat sonra tümör örnekleri, damardan verilen kişiselleştirilmiş aşılarını formüle etmek için Almanya'daki BioNTech'e gönderildi. Hastalar ayrıca tepkilerini artırmaya yardımcı olmak için immünoterapi de aldı.

VÜCUT, HÜCRELERİ TANIYOR

Aşılar, vücudun hücrelerine bir bağışıklık tepkisini tetikleyecek bir protein yapmayı öğretmek için tümörden alınan bir parça mRNA, yani genetik kodu kullanıyor. Bu teknik, Pfizer-BioNTech'in Covid-19 aşısında kullanılan teknolojinin aynısı. Vücut daha sonra bu kanser hücrelerinin yabancı olduğunu öğreniyor.  Kanser geri dönerse bu hücreleri bulup öldürmek için T hücrelerini gönderiyor.

DOKUZ DOZ AŞI 

BioNTech'in kurucu ortağı Türeci, çalışma ile ilgili pankreas kanseri hastalarının sadece yüzde beşinin tedaviye yanıt verdiğini söylerken "Kanser aşılamasında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu tür tedavi edilmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz" dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...