Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 16:30

DSÖ'den çarpıcı açıklama: Orman yangınları Covid-19'u artırabilir

Dünyanın birçok yerindeki yüzlerce yangının ardından uzmanlardan uyarı geldi; orman yangınları Covid-19'a yakalanma olasılığını artırabilir.

DSÖ'den çarpıcı açıklama: Orman yangınları Covid-19'u artırabilir
dünya sağlık örgütü,dsö,orman yangınları

Dünyanın birçok ülkesindeki yüzlerce yangın kuraklığı, iklim krizini tetiklerken Covid-19'a yakalanma olasılığını da artırdı. Uzmanlar, orman yangınlarından çıkan dumanın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsederken yangınların Covid-19'a yakalanma olasılığının da artabileceğine dikkat çekti. Aşırı sıcaklıklardan ve kuru ortamdan beslenen alevlerden çıkan dumanlar akciğer enfeksiyonunu tetikledi.

COVİD-19'A KARŞI VÜCUT SAVUNMASIZ KALABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şu açıklamada bulundu:

- Bu mikroskobik parçacıklar ciğerlerinize derinlemesine nüfuz edebilir.

- Göz yanması ve burun akıntısından ağırlaşmış kronik kalp ve akciğer hastalıklarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirler. Parçacık kirliliğine maruz kalmak erken ölümle bile ilişkilendiriliyor.

- Yangınların yakınındaki duman, gözleri ve solunum sistemini tahriş edebilecek tehlikeli gazlardan ve küçük parçacıklardan oluşan bir karışım içerdiği için sağlık açısından risk teşkil ediyor.

DSÖ'den çarpıcı açıklama: Orman yangınları Covid-19'u artırabilir

- Dumana maruz kalmanın ve onu solumanın etkileri, göz ve solunum yolunun tahriş olmasından akciğer fonksiyonlarında azalma, bronşit, şiddetli astım ve erken ölümün de aralarında bulunduğu daha ciddi rahatsızlıklara kadar uzanıyor. Orman yangını dumanına kısa süreliğine maruz kalmanın halk sağlığını tehdit ettiği esas nokta bu partikül maddelere maruz kalmak.

- Orman yangınlarından çıkan duman ciğerlerinizi tahriş edebilir, iltihaba sebep olabilir, bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve sizi Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün de dahil olduğu akciğer enfeksiyonları karşısında daha savunmasız hale getirebilir.

YAŞLILAR, KRONİK HASTALAR VE ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

Dünya Sağlık Örgütü, sıcak hava dalgalarındaki ince partikül madde miktarının daha fazla olduğu günlerde mlüm oranının daha çok yükseldiğini söyledi.

Yaşlılar, kalp ve ciğeri etkileyen rahatsızlıkları veya kronik hastalıkları olan kişiler, çocuklar ve açık havada çalışanlar, sıcak hava dalgalarıyla hava kirliliğinin birlikte gösterdiği etkiye karşı özellikle savunmasız kalıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...