Tgrt Haber
21 Temmuz 2022 10:32 - Güncelleme : 21 Temmuz 2022 10:40

Parkison'un erken teşhisinde yeni yöntem, bu belirtiler hastalığın habercisi

Kiel Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Parkinson hastalığının erken tanısı için yeni yöntem geliştirdi. Böylece hastalık ilk belirtilerini göstermeden önce teşhis edilebilecek. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Medicalxpress
Parkison'un erken teşhisinde yeni yöntem, bu belirtiler hastalığın habercisi
Parkinson,Parkinson teşhis

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi Parkinson. Hastalığın en yaygın ve halk tarafından bilinen en önemli belirtisi ellerin titremesi.  Ancak Kiel Üniversitesi, hastaların bu noktaya gelmeden hastalığı teşhis edecek yeni bir yöntem geliştirdi.  Dünyada bilinen 10 milyon, Türkiye’de ise 150 bin civarında Parkinson hastası bulunuyor.  Alzheimer’dan sonra ikinci en sık görülen nörodejeneratif hastalık olan Parkinson’un bilinen en önemli nedeni ise hareketlerin otomatik olarak yapılması ile ilgili merkezlerde, anormal bir protein birikimi… Bu protein de zamanla beynin diğer bölgelerine yayılıyor ve giderek hastalık ilerliyor.  

PARKİNSONUN NEDENLERİ 

Maalesef günümüzde Parkinson, belirtiler ortaya çıkmadan önce teşhis edilemiyor. Ancak Kiel Üniversitesi bilim insanlarının geliştirdikleri yeni kan testiyle Parkinson’un erken tanısı artık mümkün. Araştırmacılar, “Bizim yöntemimiz sayesinde test edilen 30 Parkinson hastası, kontrol grubundaki 50 kişiden çok yüksek bir doğruluk payıyla ayırt edilebildi” dedi. “Yeni yöntem üç adımda gerçekleşiyor: Öncelikle sinir sisteminden gelen veziküllerin kan örneğinden izole edilerek elde edilmesi gerekiyor. Bu da vezikülleri incelerken beynin içine bakabileceği anlamına geliyor. İkinci bir adımda ise izole edilen sinir hücresi vezikülünde, Parkinson hastalığına yol açan protein aranıyor. Söz konusu olan belli başlı bir proteinin değişmiş hali ve bu biçimle uyumlu antikorlarla tespit edilebiliyor. Son ve en önemli adım ise hastalık yapan proteinlerin çoğaltılmasını içeriyor.”

Hastalıklı proteinlerin birikimi, sinirlerin ölmesine dolayısıyla da Parkinson’a yol açıyor. Araştırmacılar, “Bu birikim teşhis edilebildiği takdirde, söz konusu hasta edici proteinlerin bir örnekte bulunduğu kanıtlanmış olur” diye konuştu.  Bu bilgilerin ışığında Parkinson hastalığı için bir kan testi geliştirebilecek.

Kaynak: Medicalxpress
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...