Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ağustos 2021 13:02

PCR testi yaptırmayan işten atılır mı? Yeni dönem tartışmalarla başlayacak

Türkiye koronavirüs ile mücadelede 6 Eylül'den itibaren yeni bir döneme girecek. Aşı yaptırmayanlara toplu faliyetler ve eğitim kurumlarında PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bununla birlikte konunun hukuki boyutu tartışılıyor. PCR testi zorunluluğu Anayasa aykırı mı? İşverenler işten çıkarma gerekçesi olarak kullanabilir mi? Uzmanlar yorumladı.

PCR testi yaptırmayan işten atılır mı? Yeni dönem tartışmalarla başlayacak
Bilmedikleriniz Programı,Aşı,Covid-19,Delta varyantı,PCR tersti

Eylül'de başlayacak olan zorunlu PCR tartışması tartışmaları alevlendirdi. Vatandaşlar PCR testine ve aşıya zorlanabilir mi? Alınan karar Anayasa’ya aykırı mı? Dava açılabilir mi? İşveren işçiyi aşı olmadığı gerekçesi ile işten çıkarabilir mi? Bu sorular yeni dönemle birlikte tartışılmaya başlandı. TGRT Haber'de Bilmedikleriniz Programına Sevda Türküsev ile Erol Köe hukukçular Sinan Keskin ve Yasin Girgin ile BİRKONFED Başkanı Osman Ünsal ile masaya yatırdı. 

AŞI ZORUNLULUĞU ANAYASAYA UYGUN

Avukat Sinan Keskin, Anayasa’ya göre aşının zorunlu tutulabileceğini savundu.  Anayasa’nın 17. maddesine göre tıbbi zorunluluk hallerinde ve kanunda yazılı haller çerçevesinden vücut bütünlüğüne müdahale edilebileceğinin altını çizen Keskin, “Bunu devletimiz uygular uygulamaz kendisinin bileceği bir iştir. Devlet bunu zorunlu tutmadığı sürece herhangi bir kurum aşıyı zorunlu tutamaz. 72. madde de bu yöndedir. Genelge ile aşı zorunlu kılınabilir” dedi.

PCR testi yaptırmayan işten atılır mı? Yeni dönem tartışmalarla başlayacak

İNSANLARA ÖNCE ANTİKOR TESTİ YAPILMALI

BİRKONFED Başkanı Osman Ünsal ise aşı olmayanlara yönelik ayrıştırıcı dil kullanmanın toplumu ikiye böldüğünü söyledi. Aşılarla ilgili sürecin tartışmalı olduğunu kaydeden Ünsal, “Aşı karşıtı bilim insanlar ile aşıyı destekleyen bilim insanlarının bir yere gelip bir mutabakata varılması gerekiyor. Bu insanlar ortak zeminde buluşmalı. Çünkü toplumun kullandığı dil ayrıştırıcı bir dile dönüştü” diye konuştu. Ünsal, “PCR testi yaptırmayan, 3. doz aşı olmayan buraya giremez noktasına doğru ilerleyen bir süreç var. Bu işin bir sınırı kalmadı. Şu an PCR mecbur, aşı mecbur değil. Baktığımızda bu zaten mecburi aşıdır. Böyle giderse 6. dozu olmadığı için PCR testi yaptırmak zorunda kalacak insanlar” dedi. Ünsal, insanlara öncelikle antikor testinin yapılması gerektiğinin altınızı çizerek “İnsanların sağlığını düşünüyorsak iki günde bir burnuna çubuk sokturmamalıyız. PCR testi zaten tanı yönetimi olarak yeterli değildir, bu ispatlandı. İnsanların önce antikor testi yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

AŞI KESİN ÇÖZÜMSE İŞVEREN, DEĞİLSE İŞÇİ KAZANIR

Avukat Yasin Girgin de işverenin aşı olmayan çalışanları işten çıkarmasının hukuki bir dayanağının olmadığını ve bunun davalara neden olabileceğini söyledi Aşı olmadığı gerekçesiyle işten çıkarılan bir çalışanın tazminat ve işe iade hakkı doğacağını kaydeden Girgin şöyle konuştu:

“Aşı gerçekten bir çözümse işten çıkarma nedeni olabilir. Gerçekten bir çözüm değilse işten çıkarma nedeni olamaz. İnsanlara aşı olun diye bir dayatma doğru değil. Şu anki kanunlara göre işveren aşı olmayanları çalıştırmayacağız, diyemez. Şu an bir işveren işçiyi aşı olmadığı gerekçesiyle işten çıkarırsa tazminatını ödemek zorunda kalır. Asıl sorun işe iade davasını işçi kazanır mı kazanmaz mı? Aşı kesin bir çözümse geri iade davasını işçi, aşı kesin çözüm değilse işveren kaybeder.”

PCR testinin tıbbi bir müdahale olduğuna dikkat çeken Girgin, tıbbın ilk görevinin kişiye zarar vermemek olduğunu belirterek “Bir kişiye burnuna çubuk sok, diyemezsiniz” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...