Tgrt Haber
11 Ocak 2022 14:41

Pfizer'den hatırlatma dozu açıklaması: 4. doz aşıya gerek var mı? 4. Doz Omicron aşısı yaptırılmalı mı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşı, virüsü engellemek için kullanılan en etkili yöntemlerden biri. Koronavirüsün mutasyona uğramasıyla oluşan deltalardan sonra ortaya çıkan omicron en hızlı yayılan varyant olarak açıklandı ve tedbirler sıklaştı. Omicron tedbirleri içerisinde en kapsamlı çalışma olan aşı için 4. doz çalışmalarına başlanmışken dünya genelinde geçerli sayılan BioNTech aşısı üreticisi şirket Pfizer, hatırlatma dozlarıyla ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Üzerinde çalışılan yeni aşıyla birlikte "4. doz aşıya gerek duyulmayabilir" ifadelerini kullanan Pfizer yetkilileri ilgileri üstüne topladı. Peki 4. doz aşı olmaya gerek var mı? Hatırlatma doz aşısına gerek kalmayacak mı? İşte detaylar...

Pfizer'den hatırlatma dozu açıklaması: 4. doz aşıya gerek var mı? 4. Doz Omicron aşısı yaptırılmalı mı?
pfizer,BioNTech,omicron,aşı,hatırlatma dozu

Dünya genelinde en bulaşıcı ve en tehlikeli varyant olarak açıklanan Omicron’a karşı mücadele son hız devam ederken Pfizer'den hatırlatma dozlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pfizer İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla, koronavirüs salgınının yeni ve etkili varyantlarından biri olan Omicron'a karşı geliştirdikleri yeni aşı hakkında dikkat çeken bir detay paylaştı. Peki Omicron için 4. doz aşıya gerek var mı? 4. Doz Omicron aşısı yaptırılmalı mı? İşte detaylar...

PFİZER’DEN HATIRLATMA DOZU AÇIKLAMASI: 4. DOZ AŞI YAPTIRILMALI MI?

Dünya genelinde Omicron varyantı ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda bazı ülkelerin ikinci bir takviye aşı yapılması konusu gündeme gelmişken Pfizer’den çarpıcı bir açıklama geldi. Pfizer İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla, 2022 yılının Mart ayında bulaş hızı ve seviyesi yüksek olan Omicron varyantına karşı geliştirmekte oldukları aşının hazır olacağını, bu sebeple hali hazırda kullanılmakta olan aşılarının dördüncü hatırlatma dozlarına ihtiyaç duyulmayabileceğini söyledi. Hatırlatma amacıyla 4. doz aşıların global anlamda yaygınlaşmasına gerek kalmayabileceğini belirtti.

Pfizer'den hatırlatma dozu açıklaması: 4. doz aşıya gerek var mı? 4. Doz Omicron aşısı yaptırılmalı mı?

OMİCRON İÇİN HATIRLATMA DOZU YAPTIRILMALI MI?

Koronavirüsle mücadele için aşı çalışmalarında tüm varyantlara karşı etkili bir yöntem geliştirmeye başladıklarının altını çizen Bourla, Amerikan CNBC kanalına bir sağlık konferansında yapacağı sunum öncesi açıklamalarda bulunurken "Dördüncü bir takviyeye gerek var mı bilmiyorum, bunun test edilmesi gerekir" ifadelerine yer verdi. Bourla, Covid-19 aşısının Omicron ve diğer varyantlara karşı etkili yeni bir versiyonunun geliştirilmesi adına çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Pfizer'den hatırlatma dozu açıklaması: 4. doz aşıya gerek var mı? 4. Doz Omicron aşısı yaptırılmalı mı?

Omicron için 4. doz hatırlatma aşısı için Moderna'nın tepe yöneticisi Stephen Bancel, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda, hali hazırda yapılmakta olan hatırlatma dozların etkinliğinin 2022 yılının sonbahar aylarına kadar kendini göstereceği ve sonrasında yavaş yavaş azalacağını bu sebeple yeni bir doz aşıya daha ihtiyaç duyulacağı üzerine tahminlerinden bahsetmişti. Moderna kasım ayında yaptığı açıklamada Omicron varyantına özel bir hatırlatma dozu geliştirileceğini bildirmişti.

OMİCRON’A KARŞI AŞI ÇALIŞMALARI mRNA TEKNOLOJİSİ İLE GELİŞTİRİLECEK

Pfizer tarafından, Covid-19 aşılarında kullanılan haberci RNA (mRNA) teknolojisinin kullanım alanını geliştirmek adına üç yeni anlaşma yapıldığı açıklandı.

mRNA teknolojisine dayanan aşı ve tedavi gelişimini ilerletme arayışında olan Pfizer'ın yaptığı anlaşmalardan biri genetik mühendisliği kullanarak tedavi yöntemleri sunan Beam Therapeutics ile yapılan 1,35 milyar dolarlık bir anlaşma.

Pfizer'den hatırlatma dozu açıklaması: 4. doz aşıya gerek var mı? 4. Doz Omicron aşısı yaptırılmalı mı?

Pfizer'ın aynı zamanda Codex DNA şirketi ile yine mRNA aşıları, tedavileri ve biyo ilaç ürünleri geliştirme hedefi olduğu biliniyor.

Pfizer, Kanada'daki Vancouver şehri merkezli Acuitas Therapeutics'in lidit nano parçacık teknolojisini kullanarak ile on yeni aşı ve tedavi geliştirmeyi düşündüğünü ve bu doğrultuda çalışmalar yürüttüğünü de ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...