Tgrt Haber
11 Kasım 2021 13:53

Gidişat kötü diyen Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan uyarı: Türkiye 11 yaş altını mutlaka aşılamalı

California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, TGRT Haber’e Covid-19 ile ilgili son durumu değerlendirdi. Çilingiroğlu, Türkiye’de 18 yaş üstü için 3. doza gereksinimin nedenini aşı oranından ve başlangıçta Sinovac vurulmasından kaynaklandığını söyleyerek “Yüzde 80 aşılama olsaydı 3. doza gerek kalmazdı” dedi.

Gidişat kötü diyen Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan uyarı: Türkiye 11 yaş altını mutlaka aşılamalı
Mehmet Çilingiroğlu,Covid-19,Koronavirüs,Biontech aşısı

Bilim Kurulunca BioNTech aşısı yaptıran ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşlara 3. doz hatırlatma aşısı kararı aldı ve karar uygulamaya başlandı. Ancak ABD başta olmak üzere pek çok ülkede 3. doz hatırlatması sadece yaşlı veya kronik hastalığı olanlara yapılıyor. Bazı ülkeler ise 3. doza gerek duymuyor.  Peki bunun nedeni nedir? Pandemi dünyada nereye gidiyor? Yasemin Bozkurt ve Erol Köse ile Bilmedikleriniz Programına California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu telefonla bağlandı ve Türkiye’de neden 3. Doza ihtiyaç olduğunu açıkladı.  

YÜZDE 80 AŞILANSAYDI 3. DOZA GEREK YOKTU 

ABD’de 3. doz aşının sadece kronik hastalığı ve 65 yaş hastalığı olanlara uygulandığını belirten Çilingiroğlu, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: “ABD’de aşılama oranının yüzde 50 civarında olmasıdır.  İspanya’da aşılama oranı yüzde 80, ölüm oranının en az olduğu ülkedir. Fransa’da, İngiltere’de aşılanma yüzde 60’dır” dedi. Çilingiroğlu, virüsün toplumdaki yaygınlığının İspanya’daki gibi belli bir seviyeye düşürülmesi halinde 3.doza gerek kalmayacağını söyledi. Türkiye’deki aşılamanın yüzde 58 civarında olduğunu belirten Çilingiroğlu, “Ancak bu oranın içinde Sinovac var. Bu nedenle günde 200 kişi ölüyor. Sinovac aşısının yerine mRNA aşısı olunması gerekiyor. Türkiye, ölümlerde dünya 5’incisidir” dedi.  Çilingiroğlu, aşı karşıtlarının hiç bir öneri ve mantıklı bir gerekçe sunmadığını kaydederek şunları  hatırlattı: “Kızamık, toplumun yüzde 95’i aşılanarak yok edildi. Koronavirüste de bunun yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Gidişat kötü diyen Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan uyarı: Türkiye 11 yaş altını mutlaka aşılamalı

TÜRKİYE’DE COVİD-19 TEDAVİSİ YOK

Domuz gribine, kuş gribine karşı önerilerde bulunan Çilingiroğlu, “Öncelikle maske takacaksınız. İkincisi grip aşısı olacaksınız. Aşı sizi grip mikrobuna karşı yüzde 70 koruyor” ifadelerini kullandı. Monoclonal antibodyleri tedavisinin dünyada çığır açtığını belirten Çilingiroğlu, “Bu ilaç sadece enfeksiyon değil kansere karşı da kullanılıyor” dedi. Çilingiroğlu, Türkiye’de Koronavirüsün tedavisi olmadığını belirterek önce hasta olmamaya odaklanılması ve bunun için aşı olunması gerektiğini kaydetti. 

GELİŞMİŞLERDE ENDEMİ GELİŞMEMİŞLERDE PANDEMİ OLACAK 

Gelişmemiş ülkelerde nüfusun yüzde 4’ünün aşılandığına dikkat çeken Çilingiroğlu, “Herkes kendini kurtarma derdinde. Ancak gelişmemiş ülkeler aşılanmazsa bundan kurtulma şansımız az. Gelişmiş ülkelerde endemi gelişmemiş ülkelerde pandemi şeklinde davam edecek” dedi. Çilingiroğlu, Dünyada aşılamanın yeterince yapılamaması durumunda 2027 yılına kadar devam edebileceğini kaydederek “Kıtalarda pandemi merkezlerinin kurulması gerekiyor. Kıtalarda aşılar üretilmesi gerekiyor. Yoksa bu salgın bitmez” dedi. Aşıların yeni varyantlara yol açtığı iddialarını Çilingiroğlu, şöyle yanıtladı: “Bu AIDS virüsü değil, grip virüsüne daha yatkın. Bu yüzden bu iddia yanlış.”

Gidişat kötü diyen Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan uyarı: Türkiye 11 yaş altını mutlaka aşılamalı

5-11 YAŞ ARALIĞINA KESİNLİKLE AŞI VURULMALI 

Çocukların birinci derece virüs taşıyıcısı olduğunu belirten Çilingiroğlu, “Türkiye’de 5-11 yaş arasındaki çocukların da aşılanması gerekiyor.  Bu yaş aralığında ilaç kalp iltihabı yapmıyor. Türkiye, aşı ve tedaviyi neden geriden takip ediyor anlamıyorum. Birilerinin doğru karar vermesi gerekiyor, velinin tepkisine göre hareket edilmez” dedi. Çilingiroğlu aşı olmayan ve maske takmayanlar sebebiyle maskeli balonun yılarca devam edeceğini söyledi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...