Tgrt Haber
06 Ekim 2021 16:30

Prof. Dr. Murat Tuncer'den coronavirüs uyarısı: Delta hariç 7 tür daha var

Sağlık Bakanlığı Tıp ve Uzmanlık Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer, pilot okullarda uygulanacak PCR testi ile ilgili TGRT Haber’e konuştu. Tuncer, çocuklara tükürük testi yapılacağını söyledi. Kışın gelmesi ile birlikte grip ve nezlede artış olduğuna dikkat çeken Tuncer, “Şu an ortamda 7 tür coronavirüs var” diyerek bu yıl kışın zor geçeceğini belirtti.

Prof. Dr. Murat Tuncer'den coronavirüs uyarısı: Delta hariç 7 tür daha var
Covid-19,Coronavirüs,Delta

Yüz yüze eğitimin başlamasından itibaren salgının seyrinin görülebilmek için pilot illerde belirlenen okullarda PCR testine başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen noktalarda testlerin yapılabilmesi için velinin onayı da gerekiyor. Bu uygulama nasıl yapılıyor ve okullar nasıl belirleniyor? Veli onayı alınmayan öğrenci için yaptırım söz konusu olacak mı? Sağlık Bakanlığı Tıp ve Uzmanlık Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer TGRT Haber’e sürecin nasıl işleyeceğine dair değerlendirmelerde bulundu. 

EBEVEYNLERİN İÇİ RAHAT OLSUN! 

Tuncer, tereddüt içinde olan velilerin uygun bir şekilde ikna edilerek sürecin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Hastaların yüzde 85’inin Covid-19’u hafif geçirdiğine değinen Tuncer, “Bunun içinde asemptomatik yani hiçbir belirti vermeyenler de var. Ancak Delta varyantının özellikle çocukları etkidiğini ve hastanelere yatırdığını gördük. Biz okullardaki asemptomatik vakaların oranını tespit etmek istemiyoruz. Velilerin içi rahat olsun, burundan yada boğazdan örnek almayacağız, tükürük yoluyla alacağız. 10 şehirdeki sonuçlara göre risk haritası çıkaracağız. Haritaya göre uygulamayı Türkiye geneline yayabiliriz. Pozitif vakaları izolasyona tabi tutacağız” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Murat Tuncer'den coronavirüs uyarısı: Delta hariç 7 tür daha var

KARANTİNA SÜRESİNİN 5 GÜNE İNDİRİLMESİ RİSKLİ 

Öğrencilerde karantina süresinin 5 güne indirilmesini değerlendiren Tuncer, “Delta varyantında karantina süresinin en az 10 gün ile sınırlandırılması gerekiyor. Tabi kontrol altında 5 güne indirildi. PCR testine bakılarak bu karar veriliyor. Riski fazla olan bir uygulama denilebilir” dedi. 

ŞU AN 7 TİP KORONAVİRÜS VAR 

Kışın kapalı ortamlarda virüs bulaş oranlarının arttığını belirten Tuncer, Kovid-19’un özellikle kapalı ortamları sevdiğini söyledi. “Aşı olan insanlar rehavete kapılıp hijyen, mesafe ve maske kullanımına dikkat etmiyorlar” diyen Tuncer, şu an Türkiye’de girip ve nezle oranlarında ciddi artış olduğunu kaydetti. Tuncer, “Ülkemizde gerçek girip kasım ayından itibaren başlar. Şu an gördüklerimiz gerçek grip değil, insan korana virüsü dediğimiz grip tipleridir. Koronavirüsün 7 tipi var, bunlardan bazıları nezle gibi seyreden daha iyi virüsler. Bunlar şu anda kendini grip ve nezle şeklinde gösteriyor. Bu yıl hem Covid-19’un yayılma hızı geçen yılki gibi hızla devam ediyor hem de grip türleri gözüküyor. Bu yıl bu şekilde gidersek ciddi problemler olacak. Çok zor bir kış önümüzde” ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...