Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Ocak 2022 13:05 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:15

Prof. Dr. Tufan Tükek'ten rahatlatan koronavirüs açıklaması: Şubattan sonra rahatlayacağız

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, salgında son durumla ilgili konuştu. Tüfek, koronavirüs vakalarının şubat sonundan itibaren azalacağını söyledi.

Prof. Dr. Tufan Tükek'ten rahatlatan koronavirüs açıklaması: Şubattan sonra rahatlayacağız
tufan tükek,,koronavirüs,,salgın,,pandemi,

Türkiye'nin koranavirüsle mücadelesi sürüyor. Yeni varyant 'Omicron' vaka sayalarındaki artışa neden oldu. Sağlık Bakanlığının açıkladığı tabloda, günlük vaka sayısı 72 bine kadar yükseldi. İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, salgında son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Tükek, “Tahminen pik noktasına henüz ulaşmadık. Hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor bu da öyle olacak. Muhtemelen Şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak” dedi.

 

“KUYRUKLAR SALGINI TEHDİT EDER HALE GELDİ”

Koronavirüs Bilim Kurulu PCR testlerine ilişkin kararlarını değerlendiren ve hız test kiti uygulamasının da faydalı olabileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tufan Tükek, “Vaka sayısı çoğaldıkça özellikle grip salgını arttıkça sürekli olarak PCR testleri yapılıyordu ancak gelinen noktada bunun da çok sürdürülemez olduğu ortaya çıktı. Neden çünkü ciddi kuyruklar oluşmaya başladı. Kuyruklar aslında salgını tehdit eder hale geldi, gerçekten insanlar saatlerce hasta hasta kuyrukta bekliyor ve onun sonucu olarak bulaşıcılığı daha fazla arttırma ihtimali var. Hastaneye geliyor bu insanlar çoğu belki toplu taşımayı kullanıyor o anlamda da bunu kontrol etmek çok kolay olmuyor. O yüzden alınan karar aslında doğru” ifadelerini kullandı.

TURKOVAC ÇİN AŞISININ İKİ KATI KORUYOR

Yerli aşı Turkovac’a ilişkin konuşan Prof. Dr. Tufan Tükek, "Turkovac’ın etkinlik anlamında Sinovac’tan daha iyi olduğunu biliyorduk. Daha etkin, daha koruyucu hatta 2 katına yakın bir koruyuculukla ortaya çıktı ve şu ana kadar bilinen ciddi bir yan etkisi görülmedi” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, vakaların en çok görüldüğü illeri sıraladı. Ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Ankara merkezli bir salgın yaşandığını ve bunun yayılacağını belirten Prof. Dr. Tufan Tükek, “Bu merkezlerde hastalık devam ettiği halde bir de Anadolu’da yayılacak rakamlara yükselecek. Üst sınırı tahmin etmek çok kolay değil. Avrupa’yı Amerika’yı görüyoruz milyon sınırına dayandılar. Türkiye’de de Avrupa’daki gibi 200 bin, 300 binli rakamlar olabilir” dedi.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞINA DOĞRU GİDİLİYOR

Toplum bağışıklığına doğru gidildiğini de söyleyen Tükek, “Ama şunu görüyoruz bir yandan da toplum bağışıklığına doğru gidiyoruz. O anlamda Omicron’dan daha hızlı bulaşan bir varyant gelmezse ki, o kolay gözükmüyor. Bu virüs bizim için şans olabilir. İmmünizayonu bu kadar zorlamayan bir virüsle enfeksiyon şu an yayılıyor. Hastaneye yansımaları kötü olsaydı o zaman büyük sıkıntı olabilirdi. Domuz gribi ya da diğer influenza dediğimiz hastalık belli ölçüde bildiğimiz korona virüse benzeyen ona benzer semptomları olan hatta bazen ondan daha ağır semptomları olabilen bir tablo oluşturuyor” dedi.

"SALGINDA ŞUBAT AYINDAN SONRA DÜŞÜŞ OLACAK"

Vaka sayılarında gelinen son duruma ilişkin ise Prof. Dr. Tükek şöyle konuştu: "Tahminen pik noktasına ulaşmadık henüz. Zaten önce İstanbul bir miktar yavaşlamaya başlayacak salgının hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor her salgın, bu da öyle olacak. Muhtemelen ben bunu 2 ay olarak görüyorum. Şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak” dedi.

AVRUPA’DAN SONRA RAHATLAYACAĞIZ

Salgının Avrupa’daki seyrine ilişkin de konuşan Tükek, pandeminin Avrupa’da Türkiye’den daha önce yavaşlayacağını söyledi. Avrupa’da hastalığın düşüşe geçtiğinde Türkiye’nin de umutlanabileceğini belirten Tükek, “Muhtemelen bizden bir ay önce salgını yaşamaya başladıkları için yine bir ay önce salgından çıkacaklar. Biz de onlardan bir ay sonra tahmin ediyorum, biraz daha yavaşlama olacak. Belki martı da geçebilir çıkış” diye konuştu.

İKİNCİSİ AĞIR GEÇEBİLİR

“İnsanlar birincide hafif geçirdiği zaman ikincide hafif geçireceği anlamına gelmiyor” diyen Tükek, virüsü tekrar kapanların hastalığı ağır geçirebileceğini belirterek “o yüzden en güzeli korunmak” dedi. Tükek, ölümlerin önüne geçmenin insanların elinde olduğunu vurgulayarak kurallara uyulması çağrısında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...