Tgrt Haber
17 Ağustos 2022 11:24 - Güncelleme : 17 Ağustos 2022 12:02

Rize’de yıllardır şifalı diye içilen su zehirli çıktı! Sudaki kanser yapan madde oranı 27 kat fazla

Rize'nin Andon olarak da bilinen Küçükçayır köyünde bulunan ılıca suyundan analiz amacıyla alınan numunede vatandaşı şaşırtan bir gerçek ortaya çıktı. Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri’nin yaptığı analizde halkın sıkça kullandığı ılıca suyunun arsenik oranı olması gerekenden 27 kat fazla çıktı.

Rize’de yıllardır şifalı diye içilen su zehirli çıktı! Sudaki kanser yapan madde oranı 27 kat fazla
ılıca suyu,andos,zehirli su,arsenik

Rize’nin Küçükçayır (Andon) köyündeki ılıca suyunu içme suyu olarak tüketenler adeta şok edici bir haber aldı. Rize İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı su analizinden ılıca suyunun kansere davetiye çıkardığı anlaşıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün içme suyunda izin verdiği arsenik sınır ölçüsü 1 litrede 10 mikrogram olması gerekirken Andon’daki ılıca suyunun arsenik oranı 1 litrede 273 mikrogram olarak ölçüldü. Bu durum içme suyunun 27 kat zehirli ve kanser riskini büyük oranda arttırdığını gösteriyor.

SUYA UYARI LEVHASI ASILDI

Andon’daki ılıca suyunun arsenik oranı 27 kat fazla olması üzerine Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından suyun bulunduğu alana uyarı levhaları asılarak halkın kullanmaması gerektiği belirtildi. 1 litrede 10 mikrogram olması gerekn arsenik oranı ılıca suyunda 1 litrede 273,43 mikrogram olarak ölçüldü. Aynı zamanda suyunda 1 litrede 250 mikrogram olması gereken sülfat oranı 496,37, sodyum oranı 200 mikrogram olması gerekirken 373, mangan oranı 50 olması gerekirken 624 mikrogram olarak ölçüldü. Andon ılıca suyu ağır metaller yönünden oldukça tehlikeli ve zehirli su olarak belirlendi.

Rize’de yıllardır şifalı diye içilen su zehirli çıktı! Sudaki kanser yapan madde oranı 27 kat fazla

BÖBREK KANSERİNE YOL AÇIYOR

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre içme sularındaki en tehlikeli kimyasal olan arsenik, ciddi ölçüde kansorejen etki gösteriyor. Böbrek taşı için tavsiye edilen ve böbrek hastalarının içtiği Andon ılıca suyu, yüksek oranda bulunan arsenik maddesi nedeniyle mesane ve akciğer kanseri açısından risk oluşturuyor. Arsenik maddesi ayrıca cilt ve böbrek kanserlerine sebep olabiliyor. Bölge halkının özellikle böbrek rahatsızlığından kurtulmak için tercih ettiği su, kalp damar sisteminde, beyin ve sinir sisteminde olumsuz etkilere de neden oluyor.

Rize’de yıllardır şifalı diye içilen su zehirli çıktı! Sudaki kanser yapan madde oranı 27 kat fazla

DİĞER SULAR DA İNCELENİYOR

Konu hakkında açıklamada bulunan Küçükçayır Köyü Muhtarı Recep Ali Çil, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı ölçümlerde suda yüksek oranda arsenik tespit edildiğinden kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirttiklerini ifade ederek yetkililerin su analiz raporunu kendisine de vererek vatandaşların suyu içme suyu olarak kullanmamaları için uyarı tabelası astıklarını kaydetti. Muhtar Çil, köydeki diğer kaynaktaki ılıca suyundan da ölçüm için örnek alındığını ve analiz sonucunu beklediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...