Tgrt Haber
12 Ağustos 2022 11:18 - Güncelleme : 12 Ağustos 2022 11:58

Sabahları tutuk ve ağrıyla uyanıyorsanız dikkat! Sakatlığa neden olabiliyor

Sabah ağrıyla ya da tutuklukla uyanmak birçok insanın sorunlarından biri. Çoğu zaman önemsenmeyen sabah tutukluğu artrit adı verilen iltihaplı bir eklem hastalığının habercisi olabiliyor. Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, artritin en önemli belirtisinin sabah tutukluğu olduğunu ifade ederken tedavi edilmediği durumlarda sakatlığa kadar götürebileceğini ancak erken tanının hastalığın ilerlemesini engelleyebileceğini söylüyor.

Sabahları tutuk ve ağrıyla uyanıyorsanız dikkat! Sakatlığa neden olabiliyor
artrit,romatizmal,sabah tutukluğu

Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, artrit hastalığının ilk belirtilerinin sabah tutukluğu olduğunu, genel olarak da eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık olarak ortaya çıktığını ancak erken tanının hastalıkla çok önemli olduğunu vurguluyor. Hastalığın devam ettiği ve tedavi edilmediği durumlarda ise hasta uyandığında ya da bir otobüs yolculuğundan sonra eklemlerinde bir süre devam eden ağrı-tutukluk oluyor ve eklemlerini hareket ettiremiyor.

HAREKET ETMEK EZİYET HALİNE GELİYOR

Eklemler vücudun sürekli kullanılan bölümleri olduğu için artritin kişiyi son derece rahatsız eden bir hastalık olduğunu söyleyen Mehmet Sayarlıoğlu, hastanın elini kolunu oynatmakta zorlandığını, merdiven inip çıkmasının, çömelip kalkmasının tam bir eziyet haline geldiğini belirtiyor. Ayrıca artritin, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biri olduğunu ve romatizmal hastalıkların önemli bir kısmına eşlik ettiğini belirtiyor.

Sabahları tutuk ve ağrıyla uyanıyorsanız dikkat! Sakatlığa neden olabiliyor

SABAHLARI AĞRILI UYANANLAR ÖNLEM ALMALI

Artritin belirtileriyle ilgili bilgi veren Sayarlıoğlu, “Örneğin, belirgin bir el bileği iltihabında hasta sabah kalktığında el bileğini rahat hareket ettiremez, çünkü ağrılıdır. Elbisesini çorabını giymekte zorluk yaşar. Bir kavanoz kapağını açamaz, bıçak ile bazen bir ekmek dahi dilimleyemez. İltihaplı bel romatizmalarında ise sabahları belirgin sırt, bel ve kalça ağrısı vardır. Bazen hastanın açılması saatleri bulur. Artritin en önemli belirtisi sabah tutukluğudur. Bu durum istirahat sonrasında bile devam edebilir. Örneğin hasta uyandığında veya bir otobüs yolculuğundan eklemlerinde uzun bir süre devam eden ağrı ve tutukluk vardır. Hasta bir süre hareket etmeden eklemlerini oynatamaz. Aktivite ile bu ağrı ve tutukluğunda belirgin azalma olur. Artrite neden olan hastalıkların en sık görüleni romatoid artrittir. Romatizmal hastalıkların birçoğu artrite neden olur. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, Behçet hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi, gut hastalığı, erişkin still hastalığı bunlardandır.” bilgisini veriyor.

Sabahları tutuk ve ağrıyla uyanıyorsanız dikkat! Sakatlığa neden olabiliyor

SAKATLIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ERKEN TEŞHİS

Erken teşhisin tüm hastalıklardaki gibi artrit hastalığında da çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Sayarlıoğlu, romatizmal hastalıkların ilerlemeye eğilimli hastalıklar olduğunu, hatta bazen sakatlığa neden olabilen kronik hastalıklar olduğunu söylüyor. Sayarlıoğlu, bu hastalığın başında iken tanınmasının gereksiz tedavileri ve hastalığın ilerlemesini önleyeceğini belirtiyor.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...