Tgrt Haber
05 Eylül 2022 14:20 - Güncelleme : 05 Eylül 2022 15:12

Sabahları uyanmakta güçlük çekiyorsanız birazdan okuyacaklarınız sizi üzebilir

Sabah yataktan yorgun kalkmak, uyanmakta güçlük çekmek ve genel bitkinlik hali… Tüm bunların gün içindeki rutin yorgunluğunuz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu belirtiler tiroitten kansere kadar birçok ciddi hastalığın belirtisi olabiliyor. Uzmanlar sürekli yorgun hisseden kişilerde görülebilecek hastalıkları sıralıyor ve altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerektiğini belirtiyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Sabahları uyanmakta güçlük çekiyorsanız birazdan okuyacaklarınız sizi üzebilir
yorgun uyanmak,kronik yorgunluk,kansızlık,depresyon

Yorgunluk ve sürekli uykulu hissetmek birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Beslenme şekline, yaşanılan çevreye, kullanılan ilaçlara, gün içindeki hareket kabiliyetine göre ortaya çıkan yorgunluğa bazen ciddi hastalıklar da sebep olabiliyor. Uzun zamandır yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız ve sürekli bitkinlik hissediyorsanız, uzmanlar altında farklı sebepler olabileceğini ve mutlaka incelenmesi gerektiğini belirtiyor. İşte uzun süreli yorgunluk halinin sebep olabileceği bazı ciddi hastalıklar…

TİROİT HASTALIKLARI

Troit hastalıklarının en belirgin özelliği kişinin kendisini yorgun hissetmesi olarak biliniyor. İş yapmakta zorlanma, yerinden kalkamama, sabah uyanmakta güçlük çekme tiroit hastalığının güçlü semptomları arasında yer alıyor.

KANSER

Kanser hastalığının ilk belirtileri arasında yer alan yorgunluk, bu hastaların en çok yakındığı durumlardan biri. Çünkü kanser hücreleri hastanın vücut sistemini bozarak yorgunluğa neden oluyor. Aynı şekilde tümörler de kişiye ağır yorgunluk, bitkinlik ve hareket zayıflığı veriyor.

Sabahları uyanmakta güçlük çekiyorsanız birazdan okuyacaklarınız sizi üzebilir

KANSIZLIK

Yorgunluğun en sık görüldüğü hastalık kansızlıktır. Çünkü oksijen taşıyan hemoglobinin eksik kalması kişiye kendini yorgun ve halsiz hissettiriyor. Bu durumda hızlı bir şekilde uzman kontrolü ve tetkikler yapılması gerekiyor.

DEPRESYON VE STRES

Yorgunluğa yol açan hastalıklardan biri de psikosomotik hastalıklar. Özellikle depresyondaki kişiler kendini uzun süreli yorgun, halsiz ve uykulu hissediyor. Bu durumda gecikmeden uzmandan yardım alınması gerekiyor.

KALP HASTALIKLARI

Uzmanlar yorgunluğun kalp yetmezliğinin en önemli belirtisi ve erken bulgularından biri olduğunu söylüyor. Birkaç merdiven çıkmada ya da kısa süreli yürüyüş mesafelerinde bile nefesi kesilip yorgun düşebiliyor. Yorgunluk kalp damar hastalıklarında görülen en tanıdık belirti olabiliyor.

METABOLİK HASTALIKLAR

Yorgunluk; böbrek yetmezliği, karaciğer yetersizliği ve potasyum düşüklüğü gibi durumlarda da kendini gösteriyor. Vücuttaki minerallerin azalmasında ortaya çıkan yorgunluk metabolik hastalıkların en önemli belirtilerinden biri olarak kabul ediliyor.

UYKU APNESİ

Yeterli ve kaliteli uyku uyuyamayan kişiler, sabahları aşırı yorgun olarak uyanıyor ve bu durum yaşam kalitesine zarar veriyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...