Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Temmuz 2022 12:29 - Güncelleme : 25 Temmuz 2022 12:47

Saç Boyayan ve Cilt Temizleyen Çöp! Atmaya Kıyamayacaksanız

Birçok insanın her gün tutkuyla içtiği kahveyi kimisi gün içinde defalarca tüketebiliyor. Her kültürün farklı farklı şekillendirdiği bu içeceğin sağlık için en faydalı olan türü için kendi kültürümüzde kremasız ve şekersiz olarak tüketilen Türk kahvesi diyebiliriz. Sindirimden bağışıklık sistemine kadar vücuda onlarca yararı olan Türk Kahvesi’nin çöpü olarak adlandırdığımız telvesinin de neler yapabileceğini biliyor muydunuz? En az kahve kadar faydalı olan telvenin sayısız faydalarını haberimizin devamında öğrenebilirsiniz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Saç Boyayan ve Cilt Temizleyen Çöp! Atmaya Kıyamayacaksanız
telve,kahve

İlk olarak 1500’lerde bir Osmanlı Paşası tarafından Yemen’den İstanbul’a getirilerek keşfedilen kahve, Türkler tarafından Tahtakale’de bir kahvehanede farklı bir şekilde pişirilerek önce İstanbul’a sonrasında da tüm dünyaya yayılmıştır. Bu kadar köklü bir tarihe sahip olan kahvenin her ülkede ayrı bir pişirme usulü, dolayısıyla ayrı bir geleneği mevcut.

Diğer kültürlerde aromalaştırılarak servis edilen kahve, Türkiye’de daha sade ve özgün biçimde tüketiliyor. Dolayısıyla kahvenin özünde bulunan yararlı bileşenlerin daha hızlı ve etkin şekilde vücuda entegre olması kolaylaşıyor. Ruhsal ve bilişsel fonksiyonlar başta olmak üzere insan sağlığı üzerinde birçok faydası bulunan kahvenin telvesi de en az kendisi kadar yararlı.

Saç Boyayan ve Cilt Temizleyen Çöp! Atmaya Kıyamayacaksanız

BU KISMINI SAKIN ATMAYIN

Türk Kahvesi, telvesiyle servis edilen tek kahve türü olarak dünyada tek ve özel. Telvesi ise granüllü bir yapıya sahip olduğundan suda eriyemiyor ve dibe çöküyor. Kahvenin sonunda kalan bu tortular ise çöpe atmadığınız sürece çok faydalı olabiliyor. Kahve telvesinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

TELVENİN YARARLARI

  • Yüksek kolesterol düzeyini düşürerek, kan basıncını dengeleyen kahve ve telvesi, kardiyolojik hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.
  • Ağrı kesici bir etkisi bulunuyor, aynı zamanda kullanılan ağrı kesicilerin etkilerini yarı yarıya arttırıyor.
  • Sindirim sistemi üzerinde oldukça etkin bir rol oynuyor, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önlüyor.
  • Düzenli olarak uygulandığında telvenin cilt sağlığı ve görünümü üzerine mucizevi bir etkisi bulunuyor. Telveyi masaj yaparak uygularsanız peeling etkisi gösteriyor ve siyah noktaları temizliyor.
  • Telveyi yine selülitli bölgeye her gün düzenli şekilde masaj yaparak uyguladığınızda selülitler üzerinde ciddi derecede azalma gösteriyor.
  • Telveyi karbonatla karıştırarak hazırladığınızda ve bu şekilde her duştan önce vücuda sürüp yıkandığınızda zamanla tüylerinizin döküldüğünü görüyorsunuz.
  • Bileşiminde bulunanlar dolayısıyla antioksidan etki gösteren kahve ve telvesi, kansere karşı koruyucu etki gösteriyor.
  • Kahve telvesi aynı zamanda baş ve kemik ağrısına da iyi geliyor.
  • Zeytinyağı ile birlikte kullanımında göz altı morlukları ve şişliklerini azaltıcı bir etki gösteriyor.

Saç Boyayan ve Cilt Temizleyen Çöp! Atmaya Kıyamayacaksanız

TELVEYLE BAŞKA NELER YAPILIR?

  • Odanızın kokusunu değiştirmek isterseniz, bardağınıza kahve telvesi döküp üzerine bir mum yerleştirerek evinizde tüm gün muhteşem bir koku oluşturabilirsiniz.
  • Ellerinize sinen kokulardan kahve telvesiyle ellerinizi ovuşturarak kurtulabilirsiniz.
  • Telveyle mobilyalarınızı temizlediğinizde mobilyalarınız üzerinde göz alıcı bir parlaklık elde edebilirsiniz.
  • Telveleri kurutup bir kâsenin içinde buzdolabınıza yerleştirerek kötü buzdolabı kokularından kurtulabilirsiniz.
  • Telveyi çiçeklerinizin toprağına karıştırarak, bitkilerinize nitrojen desteği sağlayabilirsiniz. Böylece daha hızlı ve sağlıklı büyümelerine destek olabilirsiniz.
  • Telvenin saç rengini değiştirme etkisi bulunuyor. Telve, lavanta yağı ve saç kremini karıştırarak saçlarınızı birkaç ton koyulaştırabilirsiniz.
  • Telveyi dişlerinizi beyazlatmak için de kullanabilirsiniz. İçeriğindeki granüller sayesinde dişlerinizdeki inatçı lekelerden kurtulabilirsiniz.
  • Masaj yapılarak düzenli olarak uygulandığında kan akışını arttırarak cilt hücrelerini sıkılaştıran telveyi sivilce izlerini yok etmek amacıyla kullanabilirsiniz.
  • Telveyi su ve sabunla karıştırarak çamaşır ya da yüzeylerdeki lekelerden kurtulabilirsiniz.

TELVE MASKESİ TARİFİ

Selülit için:

Telveyi Hindistancevizi yağı ile beraber kullandığınızda selülit tedavisinde son derece iyi bir etki gösteriyor. Bir miktar kahve telvesini, bir miktar ardıç yağı ve bir miktar badem yağını karıştırarak hazırladığınız maskeyi her gün selülitli bölgeye masaj yaparak uygulayın, bu bölgeyi sararak bir süre bekletin ve sonra durulayın.

Peeling için:

Bir yemek kaşığı telve ve iki yemek kaşığı zeytin yağını karıştırın. Cildinize haftada 2 ya da 3 kere bu karışımı uygulayın. Peeling etkisi yaparak ölü deriden kurtulabilir, cildinizin kan akışını hızlandırarak canlı bir cilde sahip olabilirsiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...