Tgrt Haber
06 Haziran 2022 11:53 - Güncelleme : 06 Haziran 2022 12:03

Uzmanlar uyarıyor! Yazın kavurucu sıcakları sizi kel bırakmasın: Kimsenin bilmediği taktik cilt kanserini önlüyor

Yaz mevsiminin kavurucu sıcakları başladı. Güneş yanıkları, lekelenmeler, alerji derken gözler güneş kremleri çantalarda yerini aldı. Yüksek sıcaklardan cildinizi korunmanın birinci kuralı size uygun güneş koruyucularıdır. Uzmanlar cilt rutininizde kullandığını temizleyici, serum ve nemlendiriciler güneş kremi olmadığı takdirde işe yaramadığını ifade etti. Güneşe korunmasız çıkmak zararlı UV ışınları nedeniyle cilt hastalıklarına neden olabilir. Peki yaz aylarında cildiniz kadar saçlarınızın da güneşe karşı korunmasız olduğunu biliyor muydunuz? İşte ipek gibi sağlıklı saçların sırrı saç güneş kremi

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Uzmanlar yaz mevsiminde güneş kremi kullanmanın ciltte olduğu kadar saç ve saç derisinde de gerekli olduğunu belirtiyor.
güneş kremi,cilt kanseri,saç dökülmesi
Uzmanlar yaz mevsiminde güneş kremi kullanmanın ciltte olduğu kadar saç ve saç derisinde de gerekli olduğunu belirtiyor.

Yaz aylarında güneş kremi kullanmamak renk bozukluğu, erken yaşlanma ve cilt kanseri gibi riskleri beraberinde getirir. Yüz ve vücut için kullandığınız güneş kremi göz ardı ettiğiniz bir başka alan için de gerekli olabilir: Saçlarınız. İşte saç ve saç derisi için güneş kremi hakkında bilmeniz gerekenler… 

SAÇ İÇİN GÜNEŞ KREMİ 

Saç ve saç derisi içim güneş kremi fikri ilk başta tuhaf gelebilir. Ancak uzmanlar yaz aylarının kavurucu sıcaklarında saçlar için güneş kreminin gerekli olduğunu ifade etti. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre güneşten kaynaklı zararlı UV ışınları tıpkı cilt gibi saça zarar verebilir. Bu durum zamanla saçın sağlıklı bir şekilde büyümesine neden olan saç folikülüne bile zarar verebilir.

Böylece güneşte çok fazla kalmanın saçın hem yapısına hem de rengine zarar verebileceği ve kafa derisinin de güneşten korunmaya ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Yetkililer güneşteyken saç derinize ve saçınıza bir güneş kremi kullanmanın cildiniz için kullanmak kadar önemli olduğunu ifade ediyor. Dışarı çıkmadan önce saç çizginize ve bölgenize güneş kremi sıkmak saç derinize zarar gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Uzmanlar uyarıyor! Yazın kavurucu sıcakları sizi kel bırakmasın: Kimsenin bilmediği taktik cilt kanserini önlüyor

SAÇ GÜNEŞ KREMİ İLE KANSERDEN KORUNUN 

Tıpkı vücudumuzun geri kalanındaki cilt gibi, kafa derisindeki cilt de güneşte yanabilir ve bu da cilt kanseri riskinin artmasına neden olabilir. Araştırmalar saçın yoğunluğa bağlı olarak kafa derisi için koruma sağladığını ancak bunu tam bir koruma yerine geçmediğinin altını çizdi. 

Saç uzmanı Eliza Pineda, "Pek çok insan kafa derisinin vücudunuzun her yerindeki cilt gibi çalıştığını unutuyor" ifadeleriyle saç derisi için güneş kremi kullanmanın önemine dikkat çekti. Pineda'ya göre cilt, kafanızda olsa bile cilttir.

Uzmanlar cilt kanserinden korunmak için yüzünüzü ve vücudunuzu güneşten koruyorsanız, saç derinizin de korunmaya ihtiyacı var ifadelerine yer verdi. Saçlarınız zararlı UV ışınlarından ve güneşten gelen ısıdan kolayca zarar görebilir. Bu hem saç derisi hem de saç sorunlarına yol açabilir. 

SAÇLARINIZI GÜNEŞTEN NASIL KORURSUNUZ? 

Saçınız ve saç deriniz için güneş kremini rutininize eklemenin iyi bir fikir olduğu oldukça açık. Bunun yanında saçlarınızı ve saç derinizi güneşten ve zararlı ışınlarından korumanın farklı yolları da vardır. Bunlar: 

PUDRA

Pudralar, saçınızı ağırlaştırmadan saçınıza ve saç derinize güneş koruması sağlamanın bir yoludur. Ayrıca fazla yağı emer ve hacimli bir görünüm sağlar. 

SPREY

Güneş koruyucu spreyler, pudradan sonraki en hafif üründür. Ayrıca nem ve parlaklık sağlar. 

KREM VE LOSYON

Kremler ve losyonlar saçları güneşten korumanın en net yöntemidir. Bir dalış için ya da uzun süreli yüzmeye gidiyorsanız suda kolayca yıkanmayan güneş koruyucular saçınızı korumaya yardımcı olur. 

ŞAPKALAR VE EŞARPLAR

Saçınıza krem ya da losyon sürmek istemiyor ama saçlarınızı zararlı ışınlardan korumak istiyorsanız şapka ya da eşarp tercih edebilirsiniz. 

SAÇA GÜNEŞ KREMİ NASIL SÜRÜLÜR?

Birçok kişi saç için güneş kremi konusunda farkındalığa yeni ulaşmış olabilir. Saç deriniz için toz bazlı bir güneş kremi seçerseniz şu adımları izleyin:

  • Saç kuru iken tozu kısım çizgisi boyunca uygulayın.
  • Tozu cilde nazikçe masaj yapın.

Saçlar için güneş koruyucu olarak sprey kullanacaksanız: 

  • Saçınız kuruyana kadar bekleyin
  • Ürünü kökten uca püskürtün, eşit olacak şekilde masaj yaparak yayın,
  • Ürünün tüm saç gövdesini kapladığından emin olmak için uygulamadan sonra saçınızı tarayabilirsiniz. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...