Tgrt Haber
05 May 2021 08:37

Sağlık Bakanı Koca: Üçüncü doz yerli aşıyla yapılacak

Yerli aşı çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşının eylül ayında devreye gireceğini söyledi. Bakan Koca ayrıca hatırlatma dozu olarak ve ikinci dozdan 6 ay sonra yapılması tavsiye edilen üçüncü dozun yerli aşıyla yapılacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca: Üçüncü doz yerli aşıyla yapılacak
fahrettin koca,koronavirüs

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yeni Şafak gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye nüfusunun üç katı kadar aşı için sözleşme yapıldığını belirten Bakan Koca, eylül ayından itibaren de yerli aşının devreye gireceğini hatırlatma dozu olan üçüncü dozun yerli aşıyla yapılacağını söyledi.

"OKULLAR AÇILMADAN VAKALAR DÜŞMELİ"
Okullar açılmadan önce vakaların binin altına düşmesi gerektiğini söyleyen Koca, "Okul öncesi dönemde; 18 yaş ve üstü vatandaşlarımızı komple aşılamış olmalıyız diye düşünüyorum" dedi.

YERLİ AŞI EYLÜL-EKİMDE KULLANIMDA OLACAK
Yerli aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Koca, Faz-2 değerlendirmeleri yapılan Erciyes Üniversitesi’nin inaktif aşısında Faz-2 çalışmaları sırasında gönüllülerin aşılanma aşaması bittiğini söyledi. Bir iki haftaya Faz-3 aşamasına geçileceğini söyleyen Koca, çalışmaların beklendiği gibi gittiği takdirde yerli aşının FAz-3 aşamasından sonra eylül-ekimde kullanıma geçeceğini açıkladı.

ÜÇÜNCÜ DOZ YERLİ AŞIYLA YAPILACAK

Yıl sonuna doğru birden fazla yerli aşının kullanıma geçeceğini belirten Koca, iki doz aşının üzerinden en az 6 ay geçtikten sonra tek doz olarak yapılması önerilen rapel yani hatırlatma dozunun yerli aşı ile yapılacağını söyledi. Yerli aşının rapel aşı ihtiyacını gidereceğini ifade eden Bakan Koca, rapel yani hatırlatma tek dozunun kimlere, ne zaman yapılması gerektiğinin kararını Bilim Kurulunun vereceğini söyledi.

VİRÜSE KARŞI İLAÇLARDA SON DURUM
Koronavirüse kariı yürütülen ilaç çalışmalarında şu anda somut, doğrudan etkili bir ilacın henüz geliştirilmediğini vurgulayan Koca, ilaç çalışmalarında Faz 3 aşamasına gelinen ve etkili olduğu söylenen ilaçların olduğunu söyledi. Koca, yıl sonuna kadar Türkiye'de yürütülen ilaç çalışmalarında önemli bir aşamanın kaydedileceğini ifade etti.

AŞI TEDARİKİ NE DURUMDA?
Aşı tedariki ile ilgili de konuşan Bakan Koca, Türkiye nüfusunun üç katı kadar aşı sözleşmesi yapıldığını vurgulayarak "Sözleşmesi yapılan 240 milyon doz aşının 100 milyonu Sinovac, 90 milyonu Biontech, 50 milyonu ise Sputnik aşısı" dedi.

SINOVAC'IN SONUÇLARI AÇIKLANACAK
Sinovac aşısı ile ilgili bilgi veren Koca, Türkiye'de milyonlarca vatandaşa uygulanan aşının sonuçlarını açıklayacaklarını duyurdu.

SINOVAC AŞISININ ETKİSİ
Kasım-Aralık 2020'de yaşanan yükselişte hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısının hatırlatan Bakan Koca, bu dönemdeki yaşanan yükselişte sağlık çalışanları üzerinde Sinovac'ın etkisinin net bir şekilde görüldüğünü söyledi. Sağlık çalışanlarının vaka içindeki payının 5 kat düştüğünü belirten Koca, "Hastaneye yatanlar içindeki payı da yaklaşık 4 kat azaldı. Aşı sonrası özellikle 65 yaş üstündeki vatandaşlarımızın, toplam vaka içindeki payı yüzde 17’lerden yüzde 7 küsura indi." dedi.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...