Tgrt Haber
18 Eylül 2014 15:57

Sağlıklı sindirim için yardımcı besinler

Sindirime yardımcı besinler üzerine hazırlamış olduğumuz bu haberde, yemek yedikten sonra hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunları yaşıyorsanız bazı takviye gıdalarla bu sıkıntılarınızdan nasıl kurtulabileceğinizi öğrenebilirsiniz...

Sağlıklı sindirim için yardımcı besinler
Sağlıklı sindirim, sindirim, besin, yemek, sağlık, Mide Dostu,

Sindirim sisteminizdeki sağlık problemleri için ilaç kullanmak istemiyorsanız doğal yolları denemelisiniz. İşte mide ve bağırsak sisteminiz için yararlı olan doğal gıdalar:
Mide Dostu Sindirime Yardımcı Besinler:
Pirinç: Rafine edilmemiş pirinçteki lif oranı çok yüksektir. İshal, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi sorunları olan kişilerin pirinç içeren besinler yemesi önerilmektedir. Pirincin kaynatıldığı suyun içilmesi de ishale çözüm olacaktır.
Karahindiba yeşili: C vitamini açısından oldukça zengin olan bu bitki kanı temizleyici ve sindirime yardımcı bir besin maddesidir
Ayçiçeği: Ayçiçeği protein, fosfor, potasyum ve Omega-6 değerleriyle adından söz ettiren bir bitkidir.
Keten yağı: Keten tohumu ve keten yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü ve tansiyonu düzenler. Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan keten besinlerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur.
Sarımsak: Çin tıbbında sarımsak enfeksiyona bağlı ishal, kronik öksürük, astım, sindirim bozuklukları, cilt kızarıklıkları ve mide şişkinliğine karşı kullanılan bir bitkidir.Hint safranı:  Hint safranının antiseptik ve antitoksin özelliğiyle bağırsakların normal işleyişine dönmesine yardımcı olur.
Muz:  İshal şikâyeti olan kişilerde muz oldukça etkilidir. Ayrıca bağırsaklardaki yararlı bakteriler içinde yardımcı bir besin maddesidir. Düzenli bir şekilde tüketilen muz kanser riskini yarı yarıya azaltmaktadır. Muzun felç riskini de aza indirgediğine inanılmaktadır.
Fesleğen: Enfeksiyonlara karşı oldukça etkili olan fesleğenin yatıştırıcı etkisi de vardır. soğuk algınlığı, grip, öksürük, ishal, arterit, stres ve besin zehirlenmesi durumlarında fesleğen önerilmektedir.
Hazımsızlık İçin 5 Çare
Karında gerginliğe, yemek sırasında ve sonrasında rahatsız edici bir tokluk hissine ya da midenin üst bölümünde Ağrıya ve yanmaya yol açan hazımsızlık sigara içenlerde, hamile kadınlarda ve aşırı kilolu kişilerde daha sık görülüyor.
Ancak, hazımsızlığı evde uygulayacağınız tedavilerle kolayca iyileştirebilirsiniz. Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte evdeki malzemelerle uygulayabileceğiniz hazımsızlık tedavileri:
1. Dörtlü tohum çiğneyin: Bu tohum karışımları, sindirim sisteminizdeki aşırı gazı çıkararak hazımsızlıkla mücadele eder. Rezene, dereotu, anason ve karaman kimyonundan 1'er çay kaşığı alın ve karıştırın. Çok fazla baharatlı ya da yağlı yemek yedikten sonra hazımsızlık sorunu başladığında bu karışımdan yarım çay kaşığı alın ve çiğneyin.
2. Biraz nane ya da sarı papatya: Bu bitki çaylarından birinden bir fincan içmek hazımsızlık hissini hızlı bir şekilde ortadan kaldıracaktır. Sadece bir fincana sıcak suyun içine nane ya da sarı papatya poşetini atın ve içmeden önce 10 dakika dinlendirin
3. Yemekten önce bunu için: Midenizi kötüleştireceğini bildiğiniz yemeklere aşırı düşkünseniz bu yöntemi deneyin. Yemekten yarım saat önce bir bardak ılık suyun içine 1 çay kaşığı bal ile 1 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin ve için.
4. Biraz karbonat deneyin: Bir bardak suyun içine 1 çay kaşığı karbonat atın, birkaç damla limon suyu sıkın ve bunu için. Eğer mideniz çok asitliyse, bu solüsyon mide asidini etkisizleştirir ve ağrılı gazların iyileşmesine yardım eder.
Uyarı: Çok ender vakalarda, karbonatın midede patladığı ve yırtılmaya neden olduğu biliniyor. Bu nedenle gazın çoğunu çıkartmak için suyun içine önce limon suyunu sıkın.
5. Zencefil yiyin: Süper marketlerde, eczanelerde ya da aktarlarda kurutulmuş ya da şekerli olarak satılan zencefil çocuklardaki önemsiz mide ağrılarına da çok iyi gelir. Hazımsızlığınız için harika bir tadı bulunan zencefilden 2-3 parça alıp ağzınızda çiğneyebilirsiniz.
Bal Kabağı Şifa Kaynağı
Bal kabağı, alzheimer, erken yaşlanma ve kansere karşı koruyucu olan, vücudun 'paslanmasını' önleyen en güçlü antioksidanların birçoğunu içeriyor. Bal kabağının hem göz hem de beyin sağlığı için de mükemmel bir besin olduğunu belirten uzmanlar, bal kabağının kolay sindirilebilme özelliğiyle mide ve bağırsaklar için de birçok faydasının bulunduğunu vurguluyor. (AA)
Mide dostu: Muz ve Broko
Sebze ve meyvelerin posalarının, zararlı bakterilerin sindirim sistemindeki hücrelerin içine geçişine karşı etkisini araştıran bilim adamları, 'plantain' cinsi büyük bir muz ile brokolinin içerdiği liflerin oldukça yararlı olduğunu gözlemledi. Bu liflerin, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlar gösteren kronik iltihabi bir bağırsak hastalığı olan Crohn'a karşı yararlı olduğunu saptayan bilimadamları, "Brocoli ve muzun Crohn hastalarındaki iltihabi duruma karşı doğal savunma sistemine nasıl destek olduğu konusu bizi de şaşırttı" diye konuştu.

Karaciğer ve mide için mutlaka vişne yiyin!Kirazın ekşi kardeşi vişne, yüksek oranda beta-karoten, C, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Günde bir bardak vişne suyu içmenin günlük antioksidan gereksinimini karşıladığını belirten uzmanlar, "Vişne mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardım eder" diyor.
Mide Yanmasında Nelere Dikkat Edilmeli?Mide yanması yemekten önce, yemek esnasında veya yemekten iki üç saat sonra hissedilir. Besinler, sindirim fonksiyonunun bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek amacıyla hazırlanıyor. Mide bu fonksiyonunu yaparken iç yüzeyini kaplayan zarın alt kısmındaki salgı hücrelerini, besinlerin olması gereken değişimini sağlamak için uyarıyor. Bu esnada meydana gelen bir dengesizlik, çok fazla asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına neden olarak yanma hissine sebep oluyor
Yemek Süresini Uzatın Yemek yemeye daha çok vakit ayırın. Ayaküstü değil de sofrada oturarak acele etmeden yiyin. Acele yemek mide çalışmasına zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün. Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.
Tam Doymadan Sofradan Kalkın
Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle… Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.
Uyku Yemek Arası En Az 3 Saat Olmalı
Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın. Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.
Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.
Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.Sigaradan uzak durun. Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.
Bunlardan Uzak Durun
Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli. Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin. Gazozlu içecekleri ve asitli meyve sularını az için. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin. Alkol midedeki yanma hissini artırır, alkolden uzak durun. Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.
Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu veya kereviz suyuyla karıştırarak için.
Elma sirkesi : Salatalarda elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor. Yemeklerden sonra içilebilir.
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte var olan bioflavionid maddesi, midenin koruma görevini artırıyor.


Muz : Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu ve dostu. Yapılan son incelemelere göre midedeki çok fazla olan asitlenmeyi azaltır.
Mide Yanması İçin Doğal Çözümler
Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında pekçok kişide görülen çok yaygın bir hastalıktır. Mide yanması yemekten önce, yemek esnasında veya yemekten iki üç saat sonra hissedilir. Besinler, sindirim fonksiyonunun bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek amacıyla hazırlanıyor. Mide bu fonksiyonunu yaparken iç yüzeyini kaplayan zarın alt kısmındaki salgı hücrelerini, besinlerin olması gereken değişimini sağlamak için uyarıyor. Bu esnada meydana gelen bir dengesizlik, çok fazla asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına neden olarak yanma hissine sebep oluyor.
Yemek Süresini Uzatın

Yemek yemeye daha çok vakit ayırın. Ayaküstü değil de sofrada oturarak acele etmeden yiyin. Acele yemek mide çalışmasına zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.

 

Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.

 

Tam Doymadan Sofradan Kalkın

Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle… Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.

 

Uyku Yemek Arası En Az 3 Saat Olmalı

Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın. Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.

 

Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz. Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin. Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.

 

Bunlardan Uzak Durun

Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.

 

Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.

 

Gazozlu içecekleri ve asitli meyve sularını az için. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin. Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.

 

Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.

 

Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu veya kereviz suyuyla karıştırarak için.

 

Elma sirkesi : Salatalarda elma sirkesi kullanabilirsiniz.

 

Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor. Yemeklerden sonra içilebilir. Ispanak : Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin. Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte var olan bioflavionid maddesi, midenin koruma görevini artırıyor.

 

Muz : Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu ve dostu. Yapılan son incelemelere göre midedeki çok fazla olan asitlenmeyi azaltır.

 

Maden Suyu: Cilde ve Mideye Faydalı

 

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Uluslararası Tıbbi Klimatoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, maden suyu tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

Terleme ile özellikle bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum minerallerinin vücuttan atıldığını anlatan Karagülle, bunun geri kazanımında maden suyunun çok faydalı olduğunu belirtti. Maden suyunun vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri doğal olarak içerdiğine işaret eden Karagülle, normal bir yetişkinin günlük su ihtiyacının 2,5 litre olduğunu ifade etti. Bu miktarın 1 litresinin ise maden suyu olarak alınmasını önerdiler.

 

MİDE ASİDİNİ BASKILIYOR

 

Maden suyunun bikarbonat içeriğinin yüksek olması nedeniyle de asit fazlalığı, yanma ve ekşime ile seyreden mide hastalıklarında mide asidi fazlalılığını baskılayıcı özelliği bulunuyor.

 

CİLDE DE FAYDALI

 

İçimi ile sağlanan yararların yanı sıra dışarıdan cilde sürüldüğünde de maden suyunun cildi canlandırıcı ve gençleştirici etkisi olduğunu belirten Karagülle, maden suyunun kalp sağlığından güçlü kemik yapısı oluşumuna kadar vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinde sayısız faydaları olduğunu kaydetti.

 

Büyüme çağında, hamilelikte ve yaşlılıkta artan mineral ihtiyacının (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılanmasında faydalı olan maden suyu, içerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi ve boşaltım sistemi fonksiyonlarını destekliyor.

 

Kimyon: Mide ve Bağırsağın Dostu

 

Türk mutfağında önemli yere sahip olan kimyon, başta mide ve bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa doğal çözüm sağlıyor.

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tetiker, birçok baharat gibi kimyonun da yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra bileşimindeki maddelerden dolayı vücut metabolizmasına olumlu katkı sağladığını ifade etti.

 

Kişiler, herhangi bir metabolizmal hastalığa yakalanmadan bu tür baharatları tüketerek, sağlıklarını güvenceye alabilirler. Kimyonun içerdiği özellikler bakımından bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa doğal çözüm sağlamaktadır.

 

Hindistan ve Meksika mutfağında da önemli yere sahip olan kimyonun ağrı kesici özelliğinden bahsedilir. Çinliler de bu baharatı geleneksel tıpta mide şişkinliği, gaz şikayetleri için yıllardır kullanırlar. Kimyonun, fareler üzerinde yapılan çalışmalarda kan şekerini düşürücü etkisinden de bahsedilir.

 

Kimyon, özellikle bulgurlu gıdaların mide ve bağırsaklarda oluşturduğu gaz ve sıkışma hissini en az düzeye indirir. Kimyonun, idrar söktürücü, sinirleri uyarıcı, iştah açıcı ve terletici etkisi de bulunmaktadır.

 

BEBEKLER İÇİN

Mide ve bağırsak gazı şikayetleri kadınların hamilelik dönemlerinde yoğunlaşır. Bu dönemde kimyon kullanılabilir. Ayrıca, bebek ve çocuklarda da sindirim güçlüğü durumunda kullanılabilir. Bebeğini emziren annelerde ise kimyonu özellikle kullanmalılar. Annenin aldığı gaz yapıcı gıdalar süte de geçtiği için bebeğe verdiği rahatsızlık annenin sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıktan daha fazla olur.

 

Kimyonun midesi hassas kişilerde irritasyon (tahriş) denilen rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Tetiker, "Bu nedenle her gıda maddesinde olduğu gibi kimyonun tüketiminde de aşırıya kaçılmamalı. Bunun dışında kimyonun bilinen bir yan etkisi bulunmuyor" dedi.

 

KİMYON

Akdeniz kökenli ve maydanozgiller familyasından olan kimyon, Orta Anadolu, Eskişehir ve Konya dolaylarında üretiliyor. 15-60 santimetreye kadar uzayan kimyon bitkisi, yaz mevsiminde şemsiyeler şeklinde beyaz ve pembe renkte çiçek açıyor.

 

Bu çiçekler olgunlaştığında, kimyon adıyla baharat olarak sarımsı esmer renkli tohumlar veriyor. Güneşli ve kısmen gölgelik yerleri, suyu iyi akıntılı toprakları seven kimyon bitkisi, ilkbaharın sonlarında ekilen tohumlarıyla çoğaltılıyor.

 

Mide Yanmasının Reçetesi

 

Mide yanması şikayeti olanlara uzmanlar tükettikleri yiyeceklere dikkat etmelerini öneriyor. Sindirimi kolaylaştıran ve yanma hissini azaltan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar; şu tavsiyelerde bulunuyor: Öncelikle yemekleri az az ve sık sık olacak şekilde tüketin, yavaş yiyin ve iyi çiğneyin. Örneğin haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından korur.

 

Lahanayı ise çiğ ve salata olarak yiyebilirsiniz. Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Ayrıca yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin. Karında basıncı artıran sıkı kemer kullanmayın. Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayın.

 

Mide Yanması Nasıl Giderilir?

 

Mide yanmasından şikayetçiyseniz yiyeceklerinize dikkat etmeli, sindirimi kolaylaştıran, yanma hissini azaltan yiyecekleri unutmamalısınız Mide yanması zaman zaman hepimizin şikayet ettiği bir sorundur. Ancak bazı noktalara dikkat ederek bu problemi azaltmak mümkün. Öncelikle yemekleri az az, sık sık olacak şekilde tüketin, yavaş yiyin, iyi çiğneyin. Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin. Karında basıncı arttıran sıkı kemer kullanmayın. Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayın. Alkol ve sigaradan da mümkün olduğunca kaçının.

 

NELER YİYEBİLİRSİNİZ?

 

Karnıbahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından korur. Lahana: Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Patates: Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.

 

Elma sirkesi: Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın. Maden suyu: Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.

Ispanak: Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin. Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. Muz: Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor. Kızarmış Ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

 

Asitli İçecekler Mideyi Koruyor

 

10 insan deneğin de kullanıldığı araştırma sonuçları asitli içeceklerin diş eti, dil, ağız ve yemek borusuna zarar verdiğini, mide mukozasına ise yararlı olduğunu ortaya çıkardı. Asitli içecekler, içindeki fazla asit miktarı yüzünden ağızda, dişlerde ve yemek borusunda DNA ve hücre çoğalmasına neden oluyor, ancak midenin koruyucusu olan prostaglandin maddesini artırdığı için mideyi koruyor ve bilinenin aksine ülsere neden olmuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...