Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Kasım 2021 12:09

Şaşırtan araştırma! Sakız Korona'nın yayılmasını önlüyor

ABD’i bilim insanları çok çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Dünyanın iki yıldır mücadele ettiği ve 5 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan Covid-19’un yayılmasının önüne sakızın geçebileceğini ortaya koydu.

Şaşırtan araştırma! Sakız Korona'nın yayılmasını önlüyor
sakız çiğnemenin faydaları,Kovid-19

Dünyanın iki yıldır durmaksızın mücadele ettiği Kovid-19, 5 milyondan insanın yaşamına mal oldu. Bilim dünyası böylesine yıkıcı bir virüsün yayılmasını önlemek için pek çok araştırmaya imza attı. Bu araştırmalardan en ilginci ise ABD’li bilim insanları tarafından yapıldı. Daha çok keyif almak ve stres atmak için çiğnediğimiz sakızın Kovid-19’un yayılmasının önüne geçebileceği ortaya çıktı. ABD bilim insanlarına göre geleneksel sakız, Koronavirüs kapmış kişilerin konuşurken, nefes alırken veya öksürürken virüsü yakınındaki kişiye bulaştırmasının önüne geçiyor. 

Şaşırtan araştırma! Sakız Korona'nın yayılmasını önlüyor

NEDEN SAKIZ? 

Araştırmaya göre sakız, koronavirüs parçacıklarını "yakalayan" ve tükürükteki virüs miktarını sınırlayabilen bir protein içeriyor. Sakız, virüsün hücrelere girmek ve onları enfekte etmek için bir geçit olarak kullandığı hücre yüzeylerinde bulunan ACE2 proteininin kopyalarını içeriyor. Bilim adamları, enfekte olmuş kişilerden tükürük ve sürüntü örnekleri kullanan test tüpü deneylerinde, virüs parçacıklarının kendilerini sakızdaki ACE2 "reseptörlerine" bağladığını açıkladı.

Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırma çiğnemenin ACE2 protein moleküllerine zarar vermediğini ekledi. Araştırmacılar, tükürükteki viral yükleri azaltmak için sakız kullanmanın aşıların yararına katkıda bulunabileceğini ve sakızın aşıların henüz mevcut olmadığı ülkelerde özellikle yararlı olacağını söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...