Tgrt Haber
20 Temmuz 2021 09:04

Salgında 4. dalga endişesi: Vakaların büyük kısmı aşısızlar

Delta varyantı, hızla yayılıyor. Salgında dördüncü dalga endişesi yaşanırken testi pozitif çıkanların büyük kısmının ya aşısız olduğu, ya da ikinci dozunun henüz yapılmadığı belirtiliyor. Vaka sayılarının artışına rağmen önümüzdeki 2 aylık süreçte yeni kısıtlamaların olmayacağı belirtildi.

Salgında 4. dalga endişesi: Vakaların büyük kısmı aşısızlar
koronavirüs,salgın,kovid 19,aşı,aşılama,türkiye

Türkiye’de Delta varyantı oranının her geçem gün arttığını söyledi. Testi pozitif çıkanlarla ilgili uzmanlar bu kişilerin ya ikinci dozunu henüz yaptırmayanlar ya da henüz aşı olmayanların olduğunu söyledi.

Delta varyantı, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede baskın virüs haline geldi. Varyantın Türkiye’deki yayılımı da sürüyor. Delta dalgası dünyada ‘Aşısızların pandemisi’ olarak nitelendiriliyor. Varyanttan etkilenenlerin büyük bölümünü ise aşı yaptırmayanlar oluşturuyor. İlk vakalardan sonraki 6 hafta içinde Delta varyantının görüldüğü ülkelerde Kovid vakaların yüzde 60’tan fazlasının bu varyantın olduğu tespit edildi.

SALGINDA DÖRDÜNCÜ DALGA ENDİŞESİ

Delta varyantının Türkiye’de tespit edilen vakalar içindeki oranının her geçen gün arttığını belirten uzmanlar testi pozitif çıkan kişilerin ise büyük bölümünün ya aşısız ya da 2. dozlarını henüz yaptırmadığını söyledi.  İki dozunu yaptırdığı halde virüs bulaşanların ise neredeyse tamamının hastalığı belirtisiz ya da hafif atlattığı bilgisi aktarıldı. Delta varyantı uzmanlara göre virüsün üreme hızını ve pozitif test sayı oranını artırdı. Günlük vaka sayılarının bayram hareketliliğinin etkisiyle kısa zamanda 15 binlere kadar yükseleceği ifade ediliyor. Uzmanlar aşılamanın hızlanmadığı takdirde güz döneminde dördüncü dalganın kaçınılmaz olacağını belirtiyor.

DALGAKIRAN OLUŞMADI 

Türkiye’de hızlı aşılamayla Delta varyantı baskın hâle gelmeden bir ‘dalgakıran’ oluşturulması planlanmıştı Ancak varyant Türkiye’ye beklenenden daha hızlı girdi. Aşılama ise istenen seviyeye ulaşmadı. Temmuz başından beri birinci doz aşılamada düşüş sürüyor. Birinci doz sayısı, hafta sonları yüz binin de altına düşerken hafta içi ise ortalama 250 bandında seyrediyor. Uzmanlar bu sayının bayram nedeniyle biraz daha düşeceğini belirtiyor. Kamu spotlarının ve sosyal medya kampanyalarının yeterince etkili olmayacağını aktaran uzmanlar aşı için kanaat önderleri, siyasetçiler ve muhtarların öncülük etmesi gerektiğini belirtiyor.

YENİ KISITLAMALAR YOK

Vaka sayılarındaki artışa rağmen önümüzdeki iki aylık dönemde hükûmetin yeni bir kısıtlama kararı almayacağı belirtiliyor. Radikal yasaklara sıcak bakmadığı belirtilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kısıtlamalar yerine aşılama hızının artırılması için her türlü imkanların seferber edilmesini istediği belirtildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...