Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Haziran 2022 10:24 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 10:34

Şimdi de dang humması! Ülkede acil durum ilan edildi

Dünya virüslerle boğuşuyor. Dang humması ile başı dertte olan Singapur, artan vaka sayılarından dolayı “acil durum" ile karşı karşıya olduklarını açıkladı. 

Şimdi de dang humması! Ülkede acil durum ilan edildi
Dang humması,singapur

Singapur bir süredir Dang humması ile mücadele ediyor. Ülkede 2021’de 5.258 vaka bildirilirken bu yıl hastalığın yoğun yaşandığı mevsim daha gelmeden vaka sayısı 11.000’i aştı. Singapur, artan vaka sayılarından dolayı “acil durum" ile karşı karşıya olduklarını açıkladı. Virüs tropikal iklim ortamında yaşayan Aedes sivrisineklerinden bulaşıyor. Uzmanlar tehlikenin sadece Singapur için değil tüm dünya için de sorun oluşturabileceği konusunda uyarıyor. Vakalardaki artışa küresel iklimdeki değişikliklerin neden olduğu yönünde görüş bildiren uzmanlar, bu tür salgınların önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale geleceği konusunda uyardı. 

BAKAN: ACİL DURUM AŞAMASINDA

Hastalığın en yaygın görülen semptomları yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları ve vücut ağrıları… Hastalığın ileri aşamasında ise kanama, solunum güçlüğü, organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabiliyor.  Singapur'un İçişleri Bakanı Desmond Tan, vakaların daha hızlı arttığını belirterek  "Artık acil durum aşamasında" dedi.  Uzmanlar, Singapur'daki salgının son zamanlardaki hava koşulları nedeniyle daha da kötüleştiğine dikkat çekti. 

WHO’DAN DANG HUMMASI AÇIKLAMASI 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ocak 2022'de küresel bir dang humması raporunda, "Hastalık şu anda 100'den fazla ülkede endemiktir" dedi ve vakaların "son 50 yılda 30 kat arttığını" belirtti. DSÖ, 2019'da dünya rekor düzeyde 5,2 milyon dang humması vakası kaydetti ve o yıl Asya'daki salgınlar binlerce kişiyi öldürdü. Filipinler'de de benzer bir durum yaşandı, yüzlerce kişi hayatını kaybetti, Bangladeş'te hastaneler doldu ve Afganistan'da ilk vaka kaydedildi. 

SİVRİSİNEKLER İÇİN ŞARTLAR DAHA ELVERİŞLİ 

Duke-NUS Tıp Okulu'nda uzman Ruklanthi de Alwis, Singapur'daki dang humması artışının son zamanlardaki sıcak, yağışlı hava ve yeni bir baskın virüs türü gibi birçok faktörün sonucu olduğunu söyledi. Ancak iklim değişikliğinin işleri daha da kötüleştireceğini söyleyen Alwis, "İklim değişikliğinden kaynaklanan küresel ısınma sivrisineklerin yaşadığı coğrafi alanları genişletti ve dang humması bulaşma mevsimlerini uzattı” dedi. 

DANG HUMMASI TÜRKİYE’DE VAR MI?

Dang hastalığı Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’da ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’da görülüyor. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunuyor. 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...