Tgrt Haber
07 Eylül 2021 23:35

Çin aşısı Sinovac'ın üreticisinden mRNA kararı

Çin'de Kovid-19'a karşı geliştirilen Sinovac aşısının üreticisi Sinopharm, inaktif aşının etkinliğinin tartışılması sonrası mRNA tabanlı aşı üretimi için kolları sıvadı.

Çin aşısı Sinovac'ın üreticisinden mRNA kararı
aşı,biontech,sinovac

Koronavirüse karşı üretilen inaktif ve mRNA aşılarının etkileriyle ilgili yapılan araştırmalarda mRNA aşıların koruyuculuğunun daha fazla olduğu yönünde sonuçlar çıkınca aşı üreticileri de saf değiştirmeye başladı.

Sinopharm firması tarafından geliştirilen aşının virüse karşı yüzde 79 etkili olduğu duyurulmuştu. Ancak Kovid-19'un yeni mutasyonları sonrası Çin'de vakaların artması, ülkede inaktif aşılar hakkındaki verilerin şeffaflığı konusunda tartışmalara neden oldu.

SİNOVAC'IN ÜRETİCİSİ 'MRNA' DEDİ

mRNA aşılarının inaktif aşılara göre daha koruyucu olduğunu ortaya koyan bilimsel çalışmaların peş peşe yayınlanmasının ardından inaktif aşı üreten Sinopharm da yeni bir karar aldı. Çin merkezli ilaç üreticisi, ülkede mRNA tabanlı ilk corona virüsü aşısını geliştirmeye başladı. Sinopharm’ın bu adımı, geleneksel aşının etkisinin zayıf olduğunun kendi üreticisi tarafından da kabul edildiği endişesini doğurdu.

Çin aşısı Sinovac'ın üreticisinden mRNA kararı

"DELTA VE BETA'YA KARŞI YENİ AŞI"

Konuyla ilgili Financial Times’a açıklamalarda bulunan Hong Kong Üniversitesi’nden Viroloji uzmanı Jin Dong-yan, “Yeni nesil aşılar geliştirmeye çalışıyorlar çünkü ilk jenerasyon aşılarda güçlendirici dozu sıklıkla tekrarlamak gerekiyor. ‘mRNA’ aşıları, inaktif aşılardan daha etkili” dedi.

Klinik çalışmalarla ilgili yerel medyaya bilgi veren Sinopharm yetkilisi Zhu Jingjin ise, “Delta ve Beta varyantlarına karşı aşı geliştirdik. Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları tamamlandı” ifadelerini kullanırken detaylı bilgi vermekten kaçındı.

MRNA 10 KAT FAZLA ANTİKOR OLUŞTURUYOR

Çin'de geliştirilen Sinopharm ve Sinovac aşılarının etkisiyle ilgili diğer aşılarla kıyaslama yapılan çalışmalar yürütülmüştü. Saygın tıp dergisi The Lancet’te yer alan bir çalışmada Pfizer-BioNTech’in mRNA aşısı ve Sinovac’ın geleneksel yöntemle geliştirdiği corona virüsü aşısı karşılaştırıldı.

Hong Kong’da yürütülen çalışmada iki doz Pfizer-BioNTech aşısı yapılan sağlık çalışanlarının, Sinovac aşısı uygulanan kişilere oranla vücuttaki antikor seviyesinin 10 kat daha yüksek olduğu gözlemlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...