Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Eylül 2022 14:07 - Güncelleme : 09 Eylül 2022 14:27

Şişmanlığın şifresi çözüldü: Beyindeki yeme mekanizması saptanarak obezite ortadan kalkacak!

ABD Cornell Üniversitesi Nörobiyoloji ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Nilay Yapıcı, beyindeki yeme isteği mekanizmasının nasıl çalıştığına ve nasıl kontrol edildiğine dair yürüttüğü araştırma ile Sabri Ülker 2022 Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Dr. Yapıcının yürüttüğü bu çalışma obezite ve metabolik hastalıkların tedavisine ışık tutacak nitelikte…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Şişmanlığın şifresi çözüldü: Beyindeki yeme mekanizması saptanarak obezite ortadan kalkacak!
şişmanlık,obezite

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre, Cornell Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nilay Yapıcı araştırmalarında, meyve sineklerinin beyninde yemek yemeyi tetikleyen sistemi ortaya çıkardı. Dr. Yapıcı, kendi laboratuvarında yürüttüğü deneylerde beyinde gıda alım kararlarını yöneten sinir hücrelerini bulmaya ve yeme isteği sırasında bu hücrelerin aktivitelerinin nasıl değiştiğini anlamaya yönelik çalışmalar yapıyor. Bunun sonucunda özellikle bazı gıdaların aşırı tüketilmesine yol açan mekanizmanın çözümlenmesi hedefleniyor.

Şişmanlığın şifresi çözüldü: Beyindeki yeme mekanizması saptanarak obezite ortadan kalkacak!

YAPILAN ÇALIŞMA OBEZİTENİN ÖNÜNE GEÇMEYİ PLANLANIYOR

Doç. Dr. Yapıcı, sindirim sistemi ile beyin arasında karşılıklı bir iletişim olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu: "Önceden beyinden sindirim sistemine sinyal gittiği düşünülürdü, oysa aynı zamanda sindirim sisteminden de beyine sinyal gidiyor. Bu sinyaller insanların yemek yeme isteğini tetikliyor ya da baskılıyor. Çalışmalarımızda bu mekanizmayı yöneten Vagus siniri üzerinde yürütüyoruz. Çalışmalarımızın yeme bozukluklarının ve özellikle obezitenin tedavisine katkı sağlamasını umuyorum" 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...