Tgrt Haber
12 Ekim 2021 09:27

Son 3 ayda 16 bin ölüm: Yüzde 90'ı aşıyı tamamlamayanlar

Aşılama oranlarını yüzde 80’lerin üzerine çıkaran ülkelerde hem vakalar hem de ölüm oranlarındaki düşüşler net bir şekilde görülmeye başlandı. Nüfusunun yüzde 80-85’ini aşılayan birçok ülke Covid-19 sınırlamalarını tamamen kaldırdı. Türkiye’de ise “tam aşılı” olanların oranı hâlen yüzde 55 civarında. 18 yaş üstünde 7,5 milyon kişi hiç aşı olmadı. Son üç ayda Covid’den ölen 16 bin kişinin yüzde 90’ı aşı sürecini tamamlamamış

Son 3 ayda 16 bin ölüm: Yüzde 90'ı aşıyı tamamlamayanlar
sağlık,koronavirüs,kovid 19,covid 19,türkiye,vaka,pandemi,grip

Türkiye’de Covid-19 vakaları 500 bin sınırına dayanırken üçüncü dozunu yaptırmayanların sayısının 5 milyondan fazla olduğu ve 18 yaş üstü 7,5 milyon civarındaki kişinin ise hiç aşı olmadığı belirtildi.

DELTA VİRÜSÜ HASTA YAŞ ORANINI DÜŞÜRDÜ

Türkiye’de aktif vaka sayısı Delta varyantı etkisiyle 500 bin sınırına dayandı. Aktif vakalar içerisindeki 485 bin kişiden en az 435 bin kişinin ya aşısının eksik yaptırdığı y ada aşıdan kaçtığı tespit edildi. 16 bine yakın kişi son üç ayda koronavirüs nedeniyle ölürken hayatını kaybedenlerin yüzde 90’ının aşı sürecini tamamlamayanlar oluştuğu tespit edildi.

SON 3 AYDA 16 BİN ÖLÜM

Hem vakalar hem de ölüm oranlarındaki düşüşler aşılama oranlarını yüzde 80’lerin üzerine çıkaran ülkelerde net bir şekilde görülmeye başladı. Birçok ülke nüfusunun yüzde 80-85’ini aşılayarak koronavirüs sınırlamalarını tamamen kaldırdı. Tam aşılı olanların Türkiye’deki oranı ise yüzde 55 seviyesinde. Üçüncü dozunu olmayanların yoğun bakımlardaki sayısı artışa geçerken son 3 ayda korona kaynaklı ölümler 16 bine dayandı. Ölümlerin yüzde 90’dan fazlası ise aşı sürecini tamamlamayanlardan oluşuyor.

ÜÇÜNCÜ DOZUNU OLMAYANLARIN RİSKİ ARTIYOR

Sırası geldiği hâlde üçüncü dozunu olmayanların sayısının 5 milyondan fazla olduğu, bu kişilerin risklerinin arttığı belirtildi. 5 milyondan fazla kişinin sırası geldiği hâlde üçüncü dozunu olmadığı ve bu kişilerin risklerinin arttığı belirtildi. Türkiye genelinde yoğun bakımlardaki koronavirüs hastalarının yüzde 39’unun üçüncü dozunu yaptırmayanlar olduğu belirtildi.

KIŞIN VAKALARDA BÜYÜK ARTIŞ BEKLENMİYOR

18 yaş üzerindeki hiç aşı olmayan kişi sayısı ise 7,5 milyon civarında. Türkiye’deki aktif vakalar da Delta varyantı etkisiyle 500 bin sınırına dayandı. 485 bin aktif vakadan en az 435 binini ya aşı sürecini tamamlamamış ya da aşısız kişiler oluşturuyor. Kış boyunca günlük vaka sayısının 30 bin civarında süreceği belirtirken küçük artışlara rağmen çok büyük bir atak beklenmediği görüşü dile getiriliyor.

GRİP UYARISI

Uzmanlar önümüzdeki süreçte mevsim gribinin bir başka tehdit olacağına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl büyük oranda maske kullanılması nedeniyle toplumda gribin nadir görüldüğünü hatırlatan ve vücut hafızasının gribi unuttuğunu ve maske kullanımının azaldığını belirten uzmanlar, hem Türkiye’de hem de dünyada grip vakalarında artış beklendiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...