Tgrt Haber
03 Eylül 2021 15:59

Son dakika... Aşı olmayan işçilere PCR zorunluluğu

Son dakika haberi: Aşı olmayanlar PCR testi zorunluluğu için geri sayım sürerken, Çalışma Bakanlığı, yayınladığı genelge ile uygulamayı genişletti. Toplu faaliyetler, ve şehirler arası yolculukta istenecek test genelgeye göre işçiler için de zorunlu olacak. İşçiler, işverenin talebi olursa 6 Eylül itibarıyla zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptıracak.

Son dakika... Aşı olmayan işçilere PCR zorunluluğu
aşı,koronavirüs,pcr

Aşı olmayanlara uygulanacak PCR testi zorunluluğu uzun zamandır tartışılan çalışma hayatında da uygulancak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yayınladığı genelge ile işverenin işçilerden PCR testi isteme hakkı getirdi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada çalışma hayatını düzenleyici, işçi-işveren ilişkilerinde çalışma barışının sağlanmasını kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirler almanın, iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemenin, Bakanlığın asli görevleri arasında olduğu belirtildi.

6 EYLÜL İTİBARİYLE BAŞLAYACAK

Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından işverenlerin işçilerinden isteyeceği PCR testi ve işçilerini Kovid-19 riskleri ve tedbirleri konusunda bilgilendirmesini içeren 2 Eylül 2021 tarihli genel yazının 81 il valiliğine gönderildiği ifade edilen açıklamada, ilgili yazıda, işverenlerin, iş yerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik risklerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında tüm işçilerini bilgilendirmekle yükümlü olduklarının hatırlatıldığı kaydedildi.

İŞVEREN YAZILI OLARAK BİLGİLENDİRECEK

Aynı zamanda işverenlerin Kovid-19 aşısı tamamlanmamış işçilerini yazılı olarak ayrıca bilgilendirmesinin istendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bilgilendirme sonrasında aşı olmayan işçilere, kesin Kovid-19 tanısı konması durumunun iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçları da işveren tarafından bu durumdaki işçilere bildirilmelidir. Kovid-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihi itibarıyla zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları iş yeri/işveren tarafından istenebilecek, test sonuçları gerekli işlemler yapılmak üzere işyerinde kayıt altında tutulacaktır."

Son dakika... Aşı olmayan işçilere PCR zorunluluğu

ŞEHİRLER ARASI SEYAHATTE PCR TESTİ ZORUNLU MU?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 24 Ağustos tarihli "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" isimli genelgede yer alan ifadeler şöyle:

"PCR negatif test zorunluluğu istenilen alanlara (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) girmek isteyen ya da şehirler arası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanacak kişiler, aşılama süreçlerinin tamamlanmış veya hastalığı geçirmiş kişi durumunda olup olmadığını Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kontrol ederek PCR negatif test raporu almaları gerekip gerekmediğini öğrenebilecek. Aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilerden, belirli alanlara girişte (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) ya da şehirler arası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanma sırasında istenilecek PCR negatif test sonucu 18 yaş ve üzeri vatandaşlar için uygulanacak."

Son dakika... Aşı olmayan işçilere PCR zorunluluğu

VELİLERE PCR TESTİ ZORUNLU MU?

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il Valiliğine PCR testi konulu genelge gönderildi. Genelgede; başta öğretmenler olmak üzere eğitim personeli, kantin çalışanları ile öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi öğrencilerle bir araya gelecek görevlilerden aşı olmamış ya da daha önce hasatlık geçirmemiş olanlardan, haftada iki kez PCR testi istenecek. PCR testi sonuçları okul idareleri tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...