Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Kasım 2021 15:14

Süper grip nedir, belirtileri nelerdir? Süper grip nasıl geçer?

Grip vakaları kış aylarının gelmesiyle artış gösterdi. Bu yıl grip hastalığının geçmiş yılara göre çok daha ağır geçmesiyle uzmanlar süper grip vakasına karşı vatandaşı uyardı. Peki süper grip nedir? Süper grip belirtileri nelerdir, tedavisi nedir?

Süper grip nedir, belirtileri nelerdir? Süper grip nasıl geçer?
grip,,süper grip,,covid-19,

Covid-19 pandemisi nedeniyle grip ile koronavirüs belirtileri birbirine karışıyor. Koronavirüs semptomları gösteren vatandaşlar PCR testi negatif çıkmasına rağmen günlerce ağır belirtilerle yatıyor. Doktorlar, son günlerde özellikle 15-44 yaş aralığında, Covid-19 benzeri semptomlar tanımlayan ve günlerce yatan hastalarda artış olduğunu ifade etti. Hastalığa yakalanan kişiler ''Süper grip nedir, belirtileri nelerdir? Süper grip nasıl geçer?'' sorularına odaklandı. İşte süper grip hakkında bilmeniz gerekenler. 

SÜPER GRİP NEDİR? 

Grip virüsü her yıl milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, çocuklar ve bağışıklığı düşük olanlar grip salgınının en çok etkilenenlerin başında geliyor. Geçtiğimiz yıllarda grip vakalarının neredeyse hiç yaşanmaması toplumun grip hastalığı konusunda bağışıklığının azaldığına işaret ettiğini söyleyen uzmanlar çocuklar dahil herkesin grip hastalığından geçmiş yıllara göre daha fazla etkilendiğini bildiriyor. 

Sosyal mesafe, maske takma ve dışarıda buluşma, çeşitli hastalıklar ve enfeksiyonlarla teması en aza indirdi. Kısıtlamaların azalmasıyla insanların nezle ve grip olma oranlarının arttı. 
Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, süper gribin solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu ifade etti. 

SÜPER GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Süper grip ile koronavirüs belirtileri neredeyse aynı seyrediyor. PCR testi negatif çıkmasına rağmen günlerce yataktan çıkamayan hastalar süper grip belirtileri hakkında araştırma yapıyor. Uzmanlar bu kış için potansiyel olarak normal bir grip mevsiminin iki katı kadar yüksek grip vakası beklediklerini duyurdu. 

İnsanlar geçen yıl grip ve diğer mevsimsel virüslere koronavirüs tedbirleri nedeniyle maruz kalmadı. Bu nedenle toplumdaki bağışıklık seviyesinin düştü ve enfeksiyonlara karşı direnç azaldı. Uzmanlar bu virüse karşı duyarlılığa ‘Bağışıklık borcu’ adını verdi. 

Süper grip nedir, belirtileri nelerdir? Süper grip nasıl geçer?

Kış aylarıyla birlikte sağlık uzmanları, hava kaynaklı solunum koşullarının toplumda yayılması için ideal koşulları sağlayan daha soğuk ve daha nemli hava nedeniyle bu yıl grip seviyelerinin normal grip mevsimine göre iki kat daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor.  Süper grip semptomları ise şu şekilde: 

  • Sinüs ve göğüs enfeksiyonları, 
  • Öksürük, 
  • Boğaz ağrısı, 
  • Yorgunluk,
  • Tat ve koku kaybı.

SÜPER GRİPTEN NASIL KORUNUR? 

Grip hastalığı, hastaneye yatışa ve hatta bazen ölüme yol açabilen potansiyel olarak ciddi bir hastalıktır. Grip virüsü her mevsim değişiklik gösterebilir. Geçtiğimiz yıllarda grip vakalarının neredeyse hiç yaşanmaması toplumun grip hastalığı konusunda bağışıklığının azaldığına işaret ettiğini söyleyen uzmanlar çocuklar dahil herkesin grip aşısı olması gerektiğini vurguluyor. Grip aşısının yanında aşınacak basit önlemlerle süper grip vakasınan korunmak mümkün. İşte süper gripten korunmanın yolları: 

  • Her zaman bir mendile hapşırın veya öksürün, çöpe atın ve ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
  • Özellikle burnunuzu sildikten sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.
  • 11 yaşından büyükseniz tüm kapalı halka açık yerlerde, hastanelerde ve toplu taşıma araçlarında yüzünüzü kapatın.
  • Covid-19 ile uyumlu semptomlarınız varsa evde kalın ve PCR testi olun
  • Süper gribe yakalanmamak için bol meyve ve sebze yemek, egzersiz yapmak

GRİP AŞISI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...