Tgrt Haber
30 Aralık 2013 14:23

Suriye'de 2,5 milyon çocuk aşılanacak

Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve ACU işbirliğinde iç savaşın sürdüğü Suriye'de 0-59 aylık çocuklara çocuk felci aşısı uygulanacak.

Suriye'de 2,5 milyon çocuk aşılanacak
Sağlık Bakanlığı, 2,5 milyon çocuk aşılanacak, çocuklar aşı,

İç savaşın sürdüğü Suriye'de 0-59 aylık çocuklara çocuk felci aşısı uygulanacak. Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) işbirliğinde düzenlenen kampanyayla 200'den fazla doktor ve 7 bin 500 gönüllü, sınır ötesindeki 0-59 ay arasındaki çocuklara ulaşılacak. Yaklaşık 3 bin ekibin görev yapacağı ve iki turda gerçekleştirecek aşılamanın ilk turu 2 Ocak'ta başlayacak. Suriye Geçici Hükumeti Başbakanı Ahmed Salih Tuma, aşıların Suriye'ye gönderilmesi nedeniyle Gaziantep Sağlık Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, çalışmada emeği geçen taraflara teşekkür eti.
"Çocuk felci hastalığı kaldırıldığı" diye seneler önce Suriye'de kutlama yaptıklarını anımsatan Tuma, "Bu mazlum halk sadece özgürlüğü istediği için bu zalim, katil rejim onlara bu hakkı tanımadı. Sonsuz kötülükler yaptı. Bu çocuk felci hastalığı bu kötülüklerden sadece bir tanesiydi. Çünkü bu zalim rejim canlı cansız her şeyi yıkmak istiyordu. Biz geçici hükumet olarak salgın hastalıkları önlemek için gayret gösteriyoruz" dedi. Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ise yaklaşık 2,5 ay önce  Suriye tarafından salgın hastalık numunelerinin kendilerine ulaştığını belirtti. Bunun üzerine başta Türkiye'ye sığınan Suriyeliler olmak üzere 5 yaş altı çocuklaraaşı uygulandığını vurgulayan Dalmaz, iki turda gerçekleştirilen çocuk felci aşı uygulamasının başarılı geçtiğini söyledi. Suriye'nin iç kısımlarında ve sınıra yakın kamplarda da bu çalışmaların yürütülmesi gerektiğini anımsatan Dalmaz, ACU koordinesinde beraber yürütülen çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.  
Suriye'deki aşı uygulamasına kısa sürede başlanacağını aktaran Dalmaz, şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığının temin ettiği 2 milyon 500 bin aşı Suriye tarafında ev ev gezilerek, hiç açık bırakmamak kaydıyla çocuklara uygulanacak. Suriye'nin içerisinde eğitilmiş 3 bin ekiple ve bu koordinasyonlar, görev gücü işbaşında olacak. Planlandığı şekilde 6 gün içinde birinci tur aşılamalar bitirilmiş olacak. Bu çalışmalarla ilgili bütün tedbirler alındı, soğuk zincir oluşturulması, depolama çalışmaları ve alana nakil çalışmalarında hiçbir sıkıntı yok." Dalmaz, aşılama çalışmasının uluslararası denetim noktasında da denetleneceğini sözlerine ekledi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Suheyr el- Atasi ise kampanyanın Suriye'de 7 ilde yürütüleceğini söyledi. Konuşmaların ardından Türk Kızılay gözetiminde 2,5 milyon doz çocuk felci aşısını taşıyan kamyon yola çıkarıldı. Aşıların, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay üzerinden Suriye'ye ulaştırılması planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...