Tgrt Haber
23 Kasım 2021 15:08

Tam kapanma olacak mı, koronavirüste son durum nedir? Fahrettin Koca'dan "ücretsiz ilaç" açıklaması!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte "tekrar tam kapanma olacak mı?" sorusunun cevabını, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi. Aşılanmanın ne kadar önemli olduğunu altını çizen Bakan Koca, koronavirüse karşı kullanılacak ilacın üretiminin de en erken dönemde tamamlanacağını paylaştı. Fahrettin Koca'nın açıklamasına dair gelişmeler haberimizde...

Tam kapanma olacak mı, koronavirüste son durum nedir? Fahrettin Koca'dan "ücretsiz ilaç" açıklaması!
fahrettin koca,bakan,aşı,koronavirüs,ilaç,pandemi,kapanma

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, vatandaşların aklındaki soru işaretlerini giderdi. Tam kapanmaya dair merak edilenleri ve koronavirüse karşı kullanılacak ilaca dair açıklama yapan Koca, koronavirüsün hayatımıza girmesiyle birlikte, neredeyse iki yıl boyunca belli aralıklarla tekrar edilen tam kapanmanın bu kış da uygulanıp uygulanmayacağına dair kararları bildirdi. Koronavirüste son duruma, aşıya ve koronavirüse karşı kullanılan ilaca dair de bilgileri paylaşan Bakan Koca'nın açıklamaları haberimizde...

TEKRAR TAM KAPANMA OLACAK MI?

Fahrettin Koca, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada koronavirüsteki son duruma dair önemli açıklamalar yaptı. Yurtdışındaki bazı ülkelerde kapanmaların tekrar başlaması üzerine, ülkemizde kapanma olup olmayacağının gündeme gelince, Bakan Koca vatandaşların aklındaki soru işaretlerini şu açıklamayla giderdi:

"Türkiye’de yeni dönemde biz kapatmalarla salgın yönetimi düşünmüyoruz. Yeni dönem için 'daha çok kişisel tedbirleri kişisel güvenlik çemberi ve aşıyı önemsiyor olacağız’ demiştim. Yine aynı şekilde yeni dönemde kapatmaları düşünmüyoruz. Yeni dönemde kişisel tedbirleri özellikle aşıyı son derece önemsiyoruz. Herkesin aşı olmasının önemli olduğunu, yer yer yanlış algı ile ‘2 aşı neden korumuyor’ deniliyor. Benzer şekilde difteri, boğmaca, tetanoz da 5 kere yapılıyor; 1 değil. Hepatit aşısı 1 kere mi yapılıyor? Covid aşısı olunca ‘1 tane niye korumuyor?’ diyoruz. Aşının da koruyuculuk süresi var 6 ay oluyor, 8 ay oluyor.

Çocukluk çağı aşılarının birden çok yapılmasına yüzde 98 oranında 'evet' diyoruz. Benzer şekilde Covid ile ilgili bir aşı durumu olduğunda 'aşı bir tane niye korumuyor' diyoruz. Aşının da bir koruyuculuk süresi var. 6 ay, 8 ay, 12 ay olabiliyor. Eksik aşısı olanlar yaptırmalı çünkü 60 yaş üzerinde vaka oranı yüzde 17,1 ama vefat oranı yüzde 85,7. Ne kadar önemli olduğunu söylemek istiyorum" 

Tam kapanma olacak mı, koronavirüste son durum nedir? Fahrettin Koca'dan

BAKAN KOCA'DAN İLAÇ AÇIKLAMASI!

Bakan Koca koronavirüsle mücadele sürecine dair gelişmeleri aktarırken şunları söyledi:

"Favipiravir’in etkisinin olduğunu gösteren epey çalışma vardı, bu çalışma da erken dönemde hafif ve orta şiddetli vakalar için etkisinin olduğun biliyoruz. Bilim Kurulu vatandaşın erken dönemde uygun olabilecek ilaca erişimini sağlamak üzere tavsiyelerde bulundu. O dönemde ‘Favipiravir’in Türkiye’de üretimini yaptık. Şimdi ise 2 ilaç üzerinde yoğunlaşıldı. ‘Molnupiravir’le ilgili izin alındı, bazı ülkelerde siparişini vermiş oldular. Bir de Pfizer ilacı var. Onlar ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye olarak vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanışma noktasında kararlıyız."

Molnupiravir’in Türkiye’de üretilmesine ilişkin duyuruda bulunduklarını da belirten Bakan Koca:

“Bunun için bize müracaat ederek ‘Biz bu ruhsatı verebiliriz’ dedik. Şu an 1 firma var ama biz en az 45 firmanın üretmesini, bize müracaat ettiklerinde toplu ruhsatlandırma düşünüyoruz. Bu dönemde rekabetle en düşük fiyata mal ederek vatandaşı buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilgili ruhsat alındı. ABD 5.2 milyar dolarlık sipariş verdi. Birçok ülke ilaca erişim çabası içinde. Biz Türkiye olarak zorunlu lisans vererek Türkiye’de üretimini birden fazla merkezde yaparak vatandaşı en ucuz maliyetle ücretsiz bu ilaçla buluşturmayı hedefliyoruz, bu çok sürmeyecek" dedi.

TÜRKİYE'DE AŞILANMA ORANI 

Ülkemizde aşılanmada son durum merak edilenler arasında yer alıyor, koronavirüs aşısıyla ilgili detaylı bilgi ve öncelik sıralaması için buraya tıklayabilirsiniz. 23 Kasım Salı günü 15.00 itibari ile aşılanmada son durum:

Tam kapanma olacak mı, koronavirüste son durum nedir? Fahrettin Koca'dan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...