Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Mart 2014 07:20

Tansiyonu doktorlar yükseltiyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma, tansiyon ölçümlerinde doktorların hemşirelere kıyasla daha yüksek sonuçlar elde ettiklerini gösterdi.

Tansiyonu doktorlar yükseltiyor
tansiyon,tansiyon ölçümleri,doktorlar,hemşireler,Tansiyonu doktorlar yükseltiyor

Araştırmayı yapan Exeter Üniversitesi'nden 1000'den fazla hastayı inceledi. İncelenenlerin tümünün tansiyonlarını hem doktorlar hem de hemşireler ölçtü. Doktorların ölçümlerinde hastaların tansiyonlarının daha yüksek çıktığı belirlendi. Araştırmanın sonuçları British Journal of Medical Practice'in (BJGP) internet sitesinde yayınlandı. Araştırmacılar, çıkan sonuçlar arasındakı farkın hastaların doktor gördüklerinde endişelenmelerinden kaynaklanabileceğini söylüyor.
Araştırma heyetinin başındaki Dr. Christopher Clark, elde ettikleri bulguların, doktorların tansiyon ölçmek içinen doğru kişiler olmayabileceğini gösterdiğini söyledi. Clark, "Doktorlar bir hastanın durumunu değerlendirmede ya da rutin bir sağlık kontrolünde tansiyonu ölçü olarak almaya devam etmeli. Ancak ölçüm sonucuna göre klinik kararlar alındığında durum farklı olmalı. Gözlemlediğimiz fark, bazı hastaların tedaviye yönlendirilmeleri için yeterli. Gereksiz bir tedavi de istenmeyen yan etkilere yol açabilir." dedi.
YÜKSEK TANSİYON VE RİSKLERİ
İnsanların tansiyonu gün boyunca değişebiliyor. Sadeec bir ölçümde elde edilen yüksek sonuç tansiyonun kronik şekilde arttığı anlamına gelmiyor. Uzmanlar, hastaların doktor ziyaretlerinde endişelenmelerinin ya da strese kapılmalarının tansiyon artışına yol açabileceğini söylüyor. Doktorlar daha doğru sonuç elde etmek için hastalara giderek artan oranda, evde istedikleri zaman tansiyonlarını ölçebilecekleri cihazlar veriyor. Yüksek tansiyonun tespiti ise kalp krizi ve felç riskinin azaltılması açısından önemli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...