Tgrt Haber
02 Mart 2018 21:47

Teknoloji bağımlılığında büyük tehlike

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, "Teknoloji bağımlılığı, çocukların iç dünyasının ve hayal gücünün fakirleşmesine neden olabiliyor." dedi.

Teknoloji bağımlılığında büyük tehlike
teknoloji bağımlılığı,

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, "Teknoloji bağımlılığı, çocukların iç dünyasının ve hayal gücünün fakirleşmesine neden olabiliyor." dedi.
Uzmanlar, internet ve teknoloji bağımlılığında tehlike çanlarının çalmaya başladığına dikkati çekerek, internet bağımlılarının yarısında başka bir psikolojik rahatsızlık daha görüldüğünü belirtti.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, yaptığı açıklamada, kişinin bilgisayar, tablet veya telefon başında geçirdiği zamanın artmasıyla teknoloji bağımlılığının başladığını ya da başlamak üzere olduğunun anlaşılabileceğini söyledi.

Bağımlı kişilerde teknolojiden uzak kalınması halinde huzursuzluk, uykusuzluk ve öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkabileceğini ifade eden Öztürk, insanların teknoloji başında geçirdiği zamanla ilgili kontrolü kaybetmeleri ve planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalmalarının söz konusu olduğunu aktardı.

Öztürk, zamanın büyük çoğunluğunun fiilen ya da zihnen teknolojiyle meşgul olmasıyla teknolojinin, kişinin iş, okul, aile ve bireysel temizlik gibi sorumluluklarını yerine getirmesinin önüne geçebildiğini söyledi.

İnsanların bağımlılık noktasına bir anda gelmediğini, bu sürecin adım adım ilerlediğini ifade eden Öztürk, "Teknoloji bağımlılığının arttığına dair ciddi ve önemli işaretler var. Dolayısıyla söz konusu adımların takip ve kontrol edilmesi, bağımlılığın başlamadan önlenmesi ve engellenmesi için çok önemlidir." şeklinde konuştu.

"İNSANLAR, TEKNOLOJİ KULLANIMINI KENDİ ELİYLE ZARARLI HALE GETİRİYOR"

Mücahit Öztürk, insanların, teknoloji kullanımını kendi eliyle zararlı hale getirdiğini belirterek, "Teknolojiyi denetimsiz, sınırsız ve amaçsız şekilde, gündelik yaşamın sorumluluklarını aksatacak kadar kullandığımızda kötüye kullanmış oluyoruz. Teknolojik cihazları, telefonlarımızı, tabletlerimizi uzun süreli ve uygun olmayan içeriklerle, fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileyecek biçimde kullandığımızda teknoloji bize zarar vermeye başlar." ifadelerini kullandı.

Öztürk, teknoloji bağımlılığının çocukların iç dünyasının ve hayal gücünün fakirleşmesine neden olabildiğini, bu durumun, manevi gelişimin zarar görmesine ve çocukların büyüme süreçlerinin yavaşlamasına sebep olduğunu dile getirdi.Tam olarak ne istediğini bilmeyen ancak ısrarla bir şeyler isteyen çocukların isteklerinin zaman zaman "maymun iştahına" dönüşebileceğini ifade eden Öztürk, bu iştahın ölçüsüzce beslendiğinde o çocukların ileride "ne istediğini bilmeyen tatminsiz yetişkin" olabileceğini savundu.
Öztürk, "O yetişkinler, neler satın alsalar da içlerinde giderilemeyen bir boşluk hissiyle, yani manevi açlıkla yaşamlarını sürdürürler." dedi.

"İNTERNET BAĞIMLILARINDA BAŞKA PSİKİYATRİK BOZUKLUK DA GÖRÜLÜYOR"

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, kişinin, canı sıkıldığında akla gelen ilk seçeneğin sosyal medya olması halinde o kişinin de bir sosyal medya bağımlısı olduğunu savunarak, şunları kaydetti:"İnternet bağımlılığıyla ilgili yapılan araştırmalara göre, bu hastalık diğer psikolojik rahatsızlıklarla birlikte görülebilir. İnternet bağımlılarının yüzde 50'sinde başka bir psikiyatrik bozukluk daha görülmekte. İnternet bağımlılığıyla birlikte görülen en sık psikiyatrik bozukluklar yüzde 38 madde kullanımı, yüzde 33 duygu durum bozukluğu, yüzde 25 depresyon ve distimik bozukluk, yüzde 14 psikotik bozukluk, yüzde 10 anksiyete bozukluğu şeklinde sıralanıyor. Ayrıca, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, sosyal fobi, hafif depresyon varlığında veya ailede bağımlılığa yatkınlık söz konusu olduğunda riskli internet kullanımı görülebilmektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...