Tgrt Haber
01 Ağustos 2020 17:36

Tüberküloz nedir / Türberküloz nasıl bulaşır / Türberkülozun belirtileri

İnsanda hastalığa neden olan birçok hastalık mikroorganizmaların birçoğu hayvanalardan ve hayvansal gıdalardan bulaşmaktadır. Bu hastalıklardan biri olan tüberkuloz da özellikle kurban bayramında et tüketiminin ve kesiminin arttığı dönemlerde ciddi kaygıya neden olmaktadır. Peki tüberküloz hastalığı nedir, belirtileri nedir, hayvanlardan insana bulaşabilir mi? İşte detaylar...

Tüberküloz nedir / Türberküloz nasıl bulaşır / Türberkülozun belirtileri
tüberküloz nedir,,tüberküloz hastalığı nedir,,türberküloz hayvanlardan bulaşır mı,,tüberkülozun belirtileri nelerdir,,tüberküloz tedavisi,,tüberküloz kurbanlık,,tüberküloz kurban bayramı,,tüberküloz verem,,tüberküloz verem farklı mı,,tüberküloz,,verem

Hayvan sağlığının güvence altında olmadığı durumlarda, insan sağlığı ve sürdürülebilir gıda güvenilirliğini temin etmek mümkün değildir. Çünkü insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların birçoğunu hayvansal gıdalardan ve hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar oluşturur. Tüberküloz özellikle hayvansal gıda arzında, gıda güvenilirliğini tehdit eden hastalıklardan biridir. 

TÜBERKÜLOZ NEDİR

Tüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. 

TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ NELERDİR
Tüberküloz mikrobu ile karşılaşan kişiler aylar boyunca hiçbir belirti göstermeksizin sağlıklı yaşamlarına devam edebilir. Bu dönemde kişinin bağışıklık sistemi Mycobacterium tuberculosis bakterisi ile savaşarak hastalığın gelişmesini önlemeye çalışır. Ancak bağışıklık sisteminin yeterli direnci gösteremediği durumlarda tüberküloz mikropları aktif hale gelir ve verem hastalığı ortaya çıkar.

Hastalığın başlangıcından itibaren gözlenen tüberküloz belirtileri şöyle sıralanabilir:

- 15 günden uzun süren öksürük şikayeti,
- Yüksek ateş, gece terlemesi, 
- Şiddetli göğüs ağrısı, 
- İştahsızlık, hızlı kilo kaybı,
- Halsizlik, yorgunluk, 
- İlerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi.

TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ

Tüberküloz tedavisi için geliştirilmiş olan ilaçlar, hastalığın başlangıç evresinde yüksek oranda iyileştirici etki göstererek kişinin sağlığına hızlı şekilde kavuşmasını sağlar. En etkili tedavi uygulamasını sunan dört farklı ilaç çeşidi bulunur. Bu ilaç uygulamaları ile hastaların neredeyse tamamı son derece başarılı bir şekilde tedavi edilir. İlaç tedavisi için belirlenen süre en az altı ay olmakla birlikte hastalığın şiddetine, toplumda görülme sıklığına, kişinin yaşına ve diğer hastalık öykülerine göre tedavi süresi değişik gösterebilir. Hastalığın doğası gereği hastalık boyunca kilo kaybetmiş hastaların ilaç tedavisine başlandıktan kısa bir süre sonra iştahı açılır ve kaybettiği kiloları geri alır. Bu dönemde hastayı gereğinden fazla beslemek olumsuz etkiler oluşturabilir. Tüberküloz, hastanın tedavisinin ardından daha sonraki hayatı için herhangi bir kısıtlanmaya yol açmaz.

TÜBERKÜLOZ HAYVANDAN İNSANA BULAŞIR MI?

Tüberküloz insan ve hayvanların çeşitli organlarında yerleşerek tipik bozukluklar yapan ve genellikle kronik seyreden bir hastalıktır. Hayvanlarda tüberküloz etkenleri vücuda genellikle solunum ue sindirim yoluyla girerek hastalık meydana getirir. Hayuanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ue beslenme koşulları, temiz haua ue egzersiz yetersizliği, dışarıdan sürüye kontrolsüz hayuan girişi, enfekte hayuanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın bulaşmasını ue yayılmasını kolaylaştırır. İnsanlara bulaşma genelde enfekte et ue sütün tüketilmesiyle gerçekleşir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...