Tgrt Haber
19 Eylül 2022 10:42 - Güncelleme : 19 Eylül 2022 11:22

Türk bilim insanlarından çarpıcı araştırma: Tablet ve telefonlar erken ergenliği tetikliyor

Türk bilim insanları çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya göre telefon ve tabletteki mavi ışığa maruz kalan çocuklarda erken ergenlik gelişiyor. Erken ergenlik ise depresyon, rahim ve meme kanseri ve kısırlık riskini artırıyor. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Erken ergenlik, rahim ve meme kanserine neden oluyor.
Tablet,Telefon,Mavi ışık,Erken ergenlik,Meme kanseri,Rahim kanseri,Depresyon,Kaygı bozukluğu
Erken ergenlik, rahim ve meme kanserine neden oluyor.

Türk bilim insanları çocukluk döneminde uzun süre telefon ve tabletlerden gelen mavi ışığa maruz kalmanın üreme hormonlarının üretimini ve erken ergenlik riskini artırabileceğini ortaya koydu. Erken ergenlik, yaşam boyunca depresyon ve kaygı bozukluğuna, rahim ve meme kanseri ve kısırlığa neden olabiliyor.  Daha önce mavi ışığın uyku bozuklukları üzerine tehlikeleri bilim insanları tarafından ortaya konulmuştu. Ancak Türk bilim insanları çocuklar ve gençler arasında yaygın olan akıllı telefonların ve tabletlerin sanıldığından daha zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Özellikle pandemide milyonlarca çocuğun daha fazla süre tablet ve telefonda zaman geçirmesinin erken ergenlikte ani artışlara neden olabileceğine dikkat çekildi. 

NE KADAR ÇOK MARUZ KALIRSA O KADAR ERKEN ERGENLİK 

Çocuk Endokrinolojisi uzmanı Aylin Kılınç Uğurlu,  yaptığı açıklamada “Melatonin seviyelerini değiştiren mavi ışığa maruz kalmanın, üreme hormonu seviyelerini değiştirebildiğini ve daha erken ergenliğe neden olduğunu bulduk. Maruz kalma süresi ne kadar uzun olursa ergenlik başlangıcı o kadar erken olur” dedi.

YUMURTAYI DA DEĞİŞTİRİYOR 

Çalışmanın sonuçları Avrupa Pediatrik Endokrinoloji Derneği Toplantısı'nda sunulacak. Çalışma 18 dişi sıçan üzerinde yapıldı. Sıçanlar üç gruba ayrıldı. Bir grup sıçan normal bir ışık döngüsüne yerleştirilirken, diğer ikisi her gün 6 veya 12 saat mavi ışığa maruz bırakıldı. Mavi ışığa maruz kalan sıçan gruplarında ergenlik beklenenden çok daha erken gerçekleşti. Ancak 12 saatlik gruptaki sıçanlar, 6 saatlik gruptan daha erken ergenliğe geçti. Bu da artan mavi ışığa maruz kalma ile ergenlik süresi arasında bir bağlantı ortaya koydu.  Ayrıca araştırma ekibi, mavi ışığa maruz kalan farelerin yumurtalık dokusundaki fiziksel değişikliklere de dikkat çekti.

Uğurlu açıklamasının devamında şunları söyledi: "Bu çalışma sıçanlar üzerinde yapıldı. Bu bulguların çocuklarda tekrarlanacağından emin olamayız. Ancak bu veriler mavi ışığa maruz kalmanın erken ergenlik başlangıcı için bir risk faktörü olarak kabul edilebileceğini gösteriyor."

Türk bilim insanlarından çarpıcı araştırma: Tablet ve telefonlar erken ergenliği tetikliyor

Aylin Kılınç Uğurlu

DEPRESYON VE KAYGIYI TETİKLİYOR 

Ayrıca çalışma, mavi ışığa maruz kalan sıçanların daha düşük melatonin seviyelerine sahip olduğunu ortaya koydu. Buna göre mavi ışık uyku bozukluklarına, depresyona veya kaygı bozukluğuna neden oluyor.  Araştırmacılar, tablet ve telefonların erken ergenlik oranlarının yükselmesine neden olacağı ve bu durumun pek çok olumsuz yan etki meydana getireceği konusunda uyardı.  

ERKEN ERGENLİK PATLADI

Özellikle genç kızlarda erken ergenlik oranları artıyor. ABD'de ortalama ergenlik yaşı kız çocukları için 12'den 10'a düştü. Özellikle siyahi ve İspanyol kızlar ortalama olarak yaklaşık bir yıl önce ergenliğe giriyor.

Türk bilim insanları erken ergenlik oranlarının son iki yılda artığına ve karantina sırasında çocukların artan ekran süresinin bunda rol oynamış olabileceğini ifade ediyor. 

 

 

 

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...