Tgrt Haber
12 Şubat 2014 22:59

Türk bilim insanlarından tıpta çığır açacak buluş

Türk bilim insanları tıp dünyasında çığır açacak bir buluşa imza attı.

Türk bilim insanlarından tıpta çığır açacak buluş
türk bilim insanlarından,tıpta çığır açacak bir buluş, canlı hücre, mühendis, fakülte

Canlı hücreleri kullanarak 3 boyutlu yazıcıda damar dokusu ürettiler. Sadece bilim kurgu filmlerinde şahit olduğumuz yapay organ üretimi için Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Bahattin Koç ve ekibi uzun süredir çalışmalar yürütüyordu. Çalışmada önemli bir noktaya gelindi. Canlı hücreler kullanılarak 3 boyutlu biyo-basım yöntemiyle yapay dokuları, ardından insanın en büyük damarı olan aort atardamarını üretmeyi başardılar. İstanbul'da basına tanıtımı yapılan buluş, TIP'ta çok önemli bir yere sahip. Bilim adamları na göre bu yöntem geliştirildiği takdirde önümüzdeki dönemde yapay deri ve organ üretmek bile mümkün hale gelebilecek. Yöntem henüz çok yeni. Hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi için bir takım test ve onaylardan geçmesi gerekiyor. Ancak bu aşamada yöntemin ilaç sanayiinde kullanılması için bir engel bulunmuyor. Bu da hastalar için heyecan verici bir gelişme...
Öğretim üyesi Bahattin Koç buluşla ilgili şunları söyledi: "Üç boyutlu doku aort dokusunu üretebildik. Bunu yaparken de insandan alınan medikal görüntüleri kullandık. Bunları kat kat basarak aort damarı yapısını oluşturduk. Tabi şu anda başlangıç aşamasındayız. İleri ki aşamalarda amacımız gerçek dokuları hatta çok ileride organları üretebilmek. Bizim burada yaptığımız doku örnekleriyle ilaçlar üzerine eklenip üç boyutlu dokular üzerinde denenebilecek. Klinik testlere gerek kalmadan ilaçların etkileri anlaşılabilecek. Bu bence büyük bir çığır açacak diye düşünüyorum."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...