Tgrt Haber
11 Ocak 2022 17:18 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:15

Türk profesörden Koronavirüs uyarısı: Ocak sonu Şubat başı pik yapar

Türkiye’de Koronavirüs tablosu ağır seyrediyor, vaka sayıları yer yer 70 bine dayandı. “Yılbaşının ceremesini yaşıyoruz” diyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Koronavirüs’ün pik yapacağı tarih aralığını belirterek uyarılarda bulundu.

Türk profesörden Koronavirüs uyarısı: Ocak sonu Şubat başı pik yapar
Omicron,Pik,Koronavirüs tablosu,Vaka sayısı

Koronavirüs’ün en bulaşıcı varyantı Omicron’un vaka sayılarını tırmandırmasının etkileri sürüyor. Vaka sayıları 70 bine yaklaşırken son zamanlarda ‘süper grip’ olarak tanımlanan grip benzeri semptomlar gösteren çok sayıda şikayet söz konusu. Ayrıca PCR testi negatif çıkmasına rağmen Koronavirüs benzeri ağır tablo seyreden vaka sayılarında da artış var. Bu ne anlama geliyor? Testi negatif çıkan hastalar ne yapmalı? Omicron’un etkisi ne zaman kadar sürecek, ne zaman piki göreceğiz? Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, TGRT Haber’de tüm merak edilenleri cevapladı. 

TOPLUMDA ÜÇ TÜR SALGIN VAR 

Bilimsel olarak ‘süper girip’ şeklinde bir tanımlama olmadığını belirten Akkoyunlu, “Koronavirüs, enflüanza ve başka virüsler üst solunum enfeksiyonu yapabiliyor. Savunma sistemi bu virüslere bağışıklık göstermediğinden hastalık ağır seyredebiliyor. Bu durum, halk tarafından bu şekilde ifade ediliyor” dedi. Toplumda 3 çeşit salgın olduğunu belirten Akkoyunlu, salgına sebep olan virüsleri şöyle sıraladı: “Birincisi Koronavirüs. İkincisi bildiğimiz enflüanza yani grip. Üçüncüsü ise RSV virüsünün yaptığı üst solunum yolları enfeksiyonu. Bu üçünün semptomlarının birbirinden farkı yok, test yapmadan tahmin edemiyoruz.”

TESTİ NEGATİF ÇIKANLARA UYARI

 Toplumda Kovid testi negatif çıkıp ağır hastalık tablosu seyreden bir kitle olduğunu belirten Akkoyunlu, “Virüslerin içinde şu an en öldürücüsü Koronavirüs. RSV veya enflüanza da bazı kişiler için öldürücü olabiliyor. Üst solunum enfeksiyonunuz varsa kesinlikle izole olmalı ve kalabalık ortamlarda maskenizi çıkarmamalısınız. Ateş ve halsizlik varsa ciddi bir enfeksiyon olabilir” ifadelerini kullandı. 200’den fazla enflüanza suşu olduğuna dikkat çeken Akkoyunlu, “Güney Yarım Kürede en fazla salgın yapan 23 suş alınıp Kuzey Yarım Küre için aşı yapılıyor. Bu yüzden 23 suşun dışında bir virüse yakalanırsanız grip aşısı etkili olmayabilir” ifadelerini kullandı. 

Türk profesörden Koronavirüs uyarısı: Ocak sonu Şubat başı pik yapar

BU TARİHLERDE PİKİ GÖRECEĞİZ 

Koronavirüs vakalarında artışla ilgili olarak “Yılbaşının ceremesini çekiyoruz” diyen Akkoyunlu, “Virüsü kaptıktan sonraki ilk haftada hastalık ortaya çıkıyor. Zaten yılbaşından bir hafta sonra vakalarda hızlı bir artış gözlemlendi. Zamanlama itibaren baktığımızda salgının erken dönemlerindeyiz, bu gidişat çok daha ağırlaşacak. Koronavirüs ile grip enfeksiyonları bir araya geldiğinde nasıl bir etki ortaya çıkaracağını bilmiyoruz.  Önümüzdeki günler zorlu geçecek. Muhtemelen ocak sonu ile şubat başı vakalarda çok artış olacak. Hastaneler için zorlayıcı bir süreç bekliyoruz” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...