Tgrt Haber
17 Eylül 2020 15:53

Türkiye’de Çin’in geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz-3 çalışmaları başladı

Türkiye’de, Çin’in geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz-3 çalışmaları başladı. Prof. Dr. Murat Akova, “Bu çalışmada nihai olarak Türkiye’de 13 bin kişiyi hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de Çin’in geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz-3 çalışmaları başladı
Türkiye,,Çin,,aşı

Çin’de geliştirilen Covid-19 aşısının Faz-3 çalışmaları yapılan anlaşmalar gereğince Türkiye’de de başladı.

"Bir tarihe şahitlik ediyoruz"

İlk aşılamanın yapıldığı Hacettepe Üniversitesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Aşı çalışmalarının ülkelerinde başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, "Türkiye ve dünya için olağanüstü durumlar yaşıyoruz. Belki içinde yaşadığımız durumlarda bunu iyi hissedemiyoruz. Ama zaman içerisinde bugünlerin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bir tarihe şahitlik ediyoruz. Bu süreçte üniversitemiz olarak verdiğimiz katkıdan dolayı da mutluluk duyuyoruz. Bu bir taraftan büyük bir sorumluluk, bir taraftan da bir gurur. Üniversitemizin akademik ve idari personeli olarak bunu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

“Faz-3 çalışmasının ruhsatlama öncesi son aşama”
Faz-3 çalışmasının ruhsatlama öncesi son aşama olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, “Faz-3 çalışması ruhsatlama öncesi yani toplumda yaygın bir şekilde kullanılması öncesi son aşama. Eğer elinizdeki ürün bu aşamada başarılı olduğunu gösterirse bundan sonra aşamalı olarak ruhsatlanır ve toplum tarafından kullanılmaya başlanır. Bizim şu anda yaptığımız çalışma bu. Kullandığımız inaktive bir virüs aşısı. İnaktive terimi öldürülmüş, canlılığını yitirmiş virüs anlamına geliyor. Yani bütün bir virüs öldürülüyor inaktive ediliyor, ondan sonra aşı olarak kullanılıyor. Tarihte baktığınız zaman bunun birçok örneği var. İşte çocuk felci aşısından tutun da pek çok aşı çeşidine kadar bugüne kadar kullanılagelmiş, dolayısıyla çok alışık olduğumuz aşılar. Bağışıklık sistemini ilk uyardığını bildiğimiz bir sistem” şeklinde konuştu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...