Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Ocak 2014 07:28

Türkiye'yi saran grip virüsü

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, grip konusunda uyardılar ve vatandaşı paniğe sevk eden domuz gribi (H1N1) değil, farklı bir virüs türü H3N2 olduğunu bildirdiler.

Türkiye'yi saran grip virüsü
Bakanlıktan konuyla ilgili şu bilgiler verildi,Grip, 2013-2014 grip mevsimi,

Bakanlıktan konuyla ilgili şu bilgiler verildi: "Grip, her yıl çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olan bir hastalık. Dünya genelinde mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülür. Türkiye’de insanları bu hastalıktan korumak amacıyla Bakanlığımızca özel programlar yürütülerek grip hastalığının tipleri, yaygınlığı ve etkisi izleniyor. Elde edilen göstergelere göre, 2013-2014 grip mevsimi içinde bulunduğumuz bu günlerinde gribin yoğunluğu artıyor. Bu nedenle öncelikle hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmeli. Hastaneler doldu taştı. Türkiye, H3N2 virüsüyle mücadele ediyor.
Türkiye’de binlerce insan H3N2 virüsü sebebiyle grip oldu. Hastanelere başvuranların sayısında ciddi artış yaşanıyor. Doktora gidin. Antibiyotik kullanmayın. Anti-viral ilaçlar ilk 48 saatte etkili. Hastaysanız okula-işe gitmeyin. Kapalı ortamlar virüsün yayılmasını daha da artırıyor. Önlem için ellerinizi sık sık yıkayın, C vitamini için.  
Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı. Eller, sabun ve su ile sık sık yıkanmalı. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı. Yüzeyler sık sık temizlenmeli. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalı.Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar. 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar daha çok risk altında bulunuyor.Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalı. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalı.” Grip ile nezle arasındaki farkı ancak doktor yapabilir.  Hastalığın ilerleyen aşamasında bakteri enfeksiyonu gelişirse, doktor kontrolünde antibiyotik kullanılmalı. Antibiyotik seçimindeki önemli kriterler; bakterinin yerleşim yeri ve şiddetiyle hastanın yaşı ve kilosu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...