Tgrt Haber
24 Aralık 2021 06:18

Turkovac aşı maliyetini yüzde 50 düşürecek

Yerli aşımız Turkovac, sağlığımız kadar ülkemiz bütçesine de olumlu yansıyacak. Yerli aşı sayesinde Covid-19 aşı ithalatı azalacak. Afrika ile dostluğumuzu pekiştirecek. Turkovac, hepatit gibi diğer aşı çalışmalarını da tetikleyecek.

Turkovac aşı maliyetini yüzde 50 düşürecek
turkovac,,yerli aşı,

Covid-19 salgınıyla mücadeleye önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’nin geliştirdiği yerli aşı Turkovac da destek olacak. Ayda dokuz milyon doz üretilmesi beklenen Turkovac, hem yurt içinde vatandaşlara uygulanacak hem de özellikle aşının hiç ulaşmadığı Afrika ve az gelişmiş ülkelere yollanacak. Önümüzdeki günlerde sadece Afrika’ya 2,5 milyon gönderilecek, böylelikle ilişkilerimiz pekişecek. İsteyen her ülkeye de ihraç edilecek. Yerli aşı, virüsle mücadelenin yanı sıra Türkiye'ye ekonomik, diplomatik ve bilimsel alanda önemli katkılar sağlayacak; hepatit başta olmak üzere diğer hastalıklar için devam eden aşı çalışmaların tetikleyecek.

YERLİ AŞIYI BEKLİYORLAR

Ayrıca aşı tedariki sürecindeki maliyetleri yarı yarıya düşürecek. Sağlık Bakanlığının rakamlarına göre yurt dışından tedarik edilen koronavirus aşılarının Türkiye’ye maliyeti 17 milyar lira. Turkovac ile Türkiye’nin aşı maliyeti en az yüzde 50 oranında azalacak. Bugüne kadar 125 milyon doz aşıda 17 milyar lira harcanırken önümüzdeki yıl üretilecek 125 milyon doz Turkovac ile bu rakam 7-8 milyar liraya düşecek. Bu arada iki doz inaktif Sinovac olmuş kişiler hatırlatma dozu olarak yerli aşıdan yaptırabiliyor. Uzmanlar, aynı şekilde iki doz BioNTech sonrasında da Turkovac’ın aynı etkiyi yapabileceğini belirtiyor ancak bu konuda klinik çalışmalar sürüyor. Sonuçların şubata kadar açıklanacağı düşünülüyor. Öte yandan hiç aşı olmamış 18 yaş üstü beş milyon kişinin bir kısmı, Turkovac’ı beklediğini söylüyor.

Turkovac aşı maliyetini yüzde 50 düşürecek

İLK SEVKİYAT TAMAM

Dün yerli aşının ilk sevkiyatı gerçekleşti. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan tesiste paketlenen 150 bin doz aşı, kamyonlara yüklenerek şehirlere gönderildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi projesi hakkında bilgi verdi. Bakan Koca "Sadece inaktif aşı değil, mRNA, nazal, protein, adenovirüs aşı da dâhil olmak üzere bütün aşı teknolojilerinin yer aldığı, hem AR-GE’si ile hem de üretimi ile şimdilik 50 bin metrekare kapalı alana sahip bir merkeze geçiyoruz. Yani Hıfzıssıhha kaldığı yerden yeniden insanlığın hizmetine sunulmak üzere aşı üretmiş olacak. Bu gurur hepimizin" ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...